Sastanak poslanika skupština Srbije i Kosova

Poslanici skupština Srbije i Kosova sastali su se prvi put danas u Prištini, da bi razgovarali o ulozi dva parlamenta u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Iako imaju različite stavove o dometu današnjeg sastanka, složni su u ocjeni da je osim vlade potreban i dijalog parlamentaraca.

Briselski sporazum, koji je otvorio vrata normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, nije dokument koji je osporavao samo dio političke javnosti u Srbiji.

Bez pohvalnih riječi

Slično je i u Prištini, u kojoj, prije svih, pokret za Samoopredjeljenje nema mnogo pohvalnih riječi o tom sporazumu.

Poslanik tog pokreta Ilir Deda ni na sastanak poslanika ne gleda kao korak u normalizaciji.

 Za njega nema dileme koji će biti odlučujući korak u normalizaciji odnosa.

“To će doći kada Srbija bude priznala Kosvo. To će biti početak istinske normalizacije odnosa i to će značiti da je prošlost iza nas”, kazao je Deda.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Sadri Ferati smatra, ipak, da je susret poslanika prilika za pomirenje i doprinos u tom pravcu.

“Pomirenje i normalizacija odnosa je, ipak, jedan proces. Nije to samo na ruke političara da jednim dijalogom i jednim sastakom odluče šta će biti. To treba da bude jedan sveobuhvatni društveni proces u koji ne bi trebalo da budu uključeni samo političari sa vrha, već i civilno društvo i interesne grupe”, tvrdi Ferati.

Pozitivni efekti

Srpski poslanici jedinstveni su u ocjeni da će okrugli sto srpskih i kosovskih parlamentaraca proizvesti pozitivne efekte.

Oni očekuju da će poruka skupa biti ohrabrujuća za građane koji od poslanika očekuju rješavanje mngobrojnih problema.

“Mislim da je to ključno važno za ceo region i svest o tome da dijalog mora da se vodi svakog dana, na svim nivoima”, kaže Aida Ćorović iz Demokratske stranke.

Ona smatra da je to jedini put koji će ”ozdraviti” prostor Balkana.

“Treba da budemo potpuno jasni šta želimo. Špekulacije da li to vodi priznavanju ili nepriznavanju i da se bavimo nečim, čime smo se bavili u prošlosti, a da nam svi vozovi prolaze i da standard građana u regionu bude na niskom nivou, mislim da to ne trebaju da rade odgovorni političari”, zaključio je Dejan Radenković iz Socijalističke partije Srbije

Organizator sastanka poslanika je Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

Izvor: Al Jazeera