Sastanak Putin i Merkel u nedjelju u Brazilu

Sastanak lidera dviju evropskih zemalja planiran je za nedjelju (Getty Images)

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u petak počeo turneju po zemljama Latinske Amerike, susrest će se u nedjelju u Brazilu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, potvrdio je Putinov sekretar za medije Dmitrij Peskov.

“Taj susret je zaista planiran, priprema se i bit će održan”, rekao je Peskov, a prenosi Itar-Tass.

Ruska državna agencija navodi da će Putin u Brazilu razgovarati sa rukovodstvom te zemlje, sresti se na samitu sa liderima zemalja Grupe BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) i prisustvovati svečanoj predaji prava organizovanja svjetskog prvenstva u nogometu Rusiji 2018. godine, dok će Merkel posjetiti Brazil kako bi pratila finalni meč u kojem će njemačka nogometna reprezentacija igrati protiv reprezentacije Argentine.

Međuzavisnost u svijetu

Putin je turneju počeo službenom posjetom Kubi, položivši vijenac na spomenik sovjetskim vojnicima internacionalistima u predgrađu Havane, poginulim u periodu od 1962. do 1964. godine, navodi Itar-Tass.

Poslije posjete Kubi, ruski predsjednik uputit će se u Buenos Aires i prvu posjetu Argentini, a potom će posjetiti Rio de Janeiro.

Putin je uoči posjete Brazilu dao intervju Itar-Tassu, u kojem je istakao međuzavisnost u svijetu, zbog koje nijedna zemlja ili grupa zemalja ne mogu same rješavaati glavne međunarodne probleme.

“Mnogobrojni izazovi i savremene prijetnje zahtijevaju odustajanje od pokušaja da se drugim narodima nametne njima stran model razvoja. Takav pristup se već više puta pokazao neodrživim. Ne samo da ne doprinosi rješavanju konfliktnih situacija nego, naprotiv, vodi i nestabilnosti i haosu u međunarodnim poslovima”, rekao je predsjednik Rusije.

Putin je, također, istakao da se sva sporna pitanja trebaju rješavati na osnovu principa međunarodnog prava i uz centralnu koordinirajuću ulogu UN-a, kao i da je potrebno da se međunarodna zajednica ujedini radi osiguranja podjednake i nedjeljive sigurnosti.

Govoreći o cyber špijunaži, Putin je u intervjuu rekao da predstavlja “otvorenu dvoličnost među saveznicima i partnerima” i “direktno posezanje na državni suverenitet i kršenje ljudskih prava te miješanje u privatan život”.

Spremni smo zajednički razraditi sistem mjera za osiguranje međunarodne informatičke sigurnosti, kazao je Putin.

Izvor: Agencije