Sastanak Trumpa i Kima poslije Nove godine

Kim Jong-un, Donald Trump
Nuklearni pregovori Kim Jong-una i Donalda Trumpa propali su nakon što je SAD odbacio zahtjev za ublažavanje sankcija (EPA)

Donald Trump i Kim Jong Un trebali bi se opet sastati nakon Nove godine, rekao je u četvrtak američki potpredsjednik Mike Pence, te je istakao da njegova vlada neće ponoviti pogrešku prihvatanja „prekršenih obećanja“, prenijela je Hina.

„Mislimo da će se samit održati nakon 1. januara, no moramo još odrediti kada i gdje“, rekao je Pence u Singaporeu na rubu godišnjeg saita Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Američki predsjednik i sjevernokorejski vođa održali su ove godine historijski sastanak na vrhu u Singaporeu što je urodilo postizanjem sporazuma o nuklearnom razoružanju, no, čiji uslovi nisu čvrsto određeni.

Nakon sastanka u Singaporeu, Sjeverna Koreja odrekla se nuklearnih i balističkih testiranja, uklonila postrojenje za ispitivanje projektila i obećala ukloniti glavni nuklearni kompleks, ako Sjedinjene Američke Države učine ustupke. 

Međusobne optužbe za neispunjena obećanja

No, napredak je spor i dvije države međusobno se optužuju za neispunjenje obećanja.

Donald Trump je najavljivao da će se drugi sastanak s Kimom održati početkom 2019., ali je u međuvremenu za prošlu sedmicu predviđeni pripremni sastanak šefa američke diplomacije Mikea Pompea i Ki Yong Chola, savjetnika sjevernokorejskog vođe.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley objasnila je da je pripremni sastanak u New Yorku odgođen jer je Sjeverna Koreja rekla da „nije spremna“. 

Izvor: Agencije