Sastanak vojnih čelnika Turske, Rusije i SAD-a

Trilateralni sastanak u Antaliji organiziran je uoči zvanične posjete turskog predsjednika Rusiji (Anadolija)

Čelnici oružanih snaga Turske, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država sastali su se u utorak u Antaliji kako bi razgovarali o regionalnim sigurnosnim pitanjima.

Načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar u Antaliji je primio načelnike generalštaba ruskih i američkih oružanih snaga Valerija Gerasimova i Josepha Dunforda, prenosi Anadolija.

Generalštab je saopćio kako su čelnici armija triju zemalja razgovarali o situaciji u regiji, s naglaskom na situacije u Siriji i Iraku te borbu protiv terorizma.

Trilateralni sastanak u Antaliji organiziran je dva dana uoči dvodnevne zvanične posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Rusiji.

Erdogan u Moskvi 9. i 10. marta

On će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi 9. i 10. marta, saopćio je ranije glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dvojica čelnika sastala su se i u oktobru prošle godine u Istanbulu, kada su razgovarala o obnovi trgovine, plinovodu “Turski tok” i vojnoj saradnji u Siriji.

Odnosi između Rusije i Turske poboljšali su se u posljednje vrijeme nakon drastičnog pogoršanja u novembru 2015. godine, kada su turske snage oborile ruski borbeni avion Su-24, koji je učestvovao u vojnim operacijama u Siriji.

Izvor: Agencije