Saudijci grade najvišu zgradu na svijetu

Toranj u kojem će se nalaziti hotel, stanovi i uredi bi trebao biti gotov 2018. godine (Mace)

Saudijska korporacija koja gradi najvišu zgradu na svijetu saopćila je da je osigurala finansijska sredstva za završetak rekordnog projekta.

Kingdom Holding, kojim predsjedava saudijski princ Al-Waleed bin Talal, saopćio je da je njegova podružnica Jeddah Economic Company postigla sporazum o finansiranju vrijedan više od dvije milijarde dolara sa saudijskom kompanijom Alinma Investment, koji će osigurati izgradnju Jeddah Towera u gradu na obali Crvenog mora.

Prethodno nazvana “Kingdom Tower”, građevina će sa 170 spratova biti viša od kilometar, čime će nadmašiti Burj Khalifu u Dubaiju kao najvišu zgradu na svijetu.

Ranije su procijenjeni troškovi projekta iznosili 1,2 milijarde dolara.

“Alinma Bank će finansirati fond kojim će upravljati Alinma Investment, dok će Jeddah Economic Company biti zadužen za razvoj projekata koji će se finansirati putem kredita iz tog fonda”, navela je kompanija u saopćenju.

Razvoj ekonomskog grada

Fond vrijedan 2,24 milijarde dolara također će biti korišten za razvoj prve faze Ekonomskog grada Džede, urbanog projekta koji će okruživati toranj u području Obhur, sjeverno od Džede, navedeno je u saopćenju.

Al-Waleed bin Talal je prije godinu dana rekao da bi toranj, u kojem će se nalaziti hotel, stanovi i uredi, trebao biti gotov 2018. godine.

U to vrijeme su temelji zgrade, duboki četiri sprata, bili završeni, a Al-Waleed je kazao: “sada smo na pragu toga da gradimo po jedan sprat svaka četiri dana”.

Tim tempom bi neboder do sada imao 90 spratova, ali je u saopćenju objavljenom u nedjelju navedeno da on “trenutno ima 26 spratova”.

Mounib Hammoud, izvršni direktor Jeddah Economic Companyja, kazao je da očekuje da projekt bude završen na vrijeme “nakon što je potpisan sporazum i osigurana potrebna sredstva”.

Izvor: Agencije