Saudijka tvrdi da već 40 godina vozi bez dozvole

Žene u Saudijskoj Arabiji nedavno su dobile pravo da voze automobil (Al Jazeera)

Zahtjevi aktivista da se ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoli da voze automobil nisu prestajali sve dok isti na kraju nisu i ispunjeni.  

Žene u Saudijskoj Arabiji dobile su pravo da voze automobil, a jedna od Saudijki je priznala da bez dozvole vozi već četiri decenije.

Amsa Hathel iz Al-Aqiqa u jugozapadnoj provinciji Al-Baha vozi više od četrdeset godina. Za to vrijeme, kaže ona, nikada nije imala nesreću niti je napravila saobraćajni prekršaj.

Hathel je rekla da je kupila automobil i naučila da vozi jer je bila primorana na to, a ne zbog luksuza.

Kaže kako uvijek vozi po periferiji grada nedaleko od mjesta gdje živi i da je niko od stanovnika nikada nije kritikovao zbog toga. Imala je podršku društva oko sebe jer su znali kroz kakve je okolnosti prolazila, kazala je Hathel.

Američki list Newsweek dodaje da je ova Saudijka naučila voziti gledajući i učeći od svog ujaka s kojim se vozila na putu do grada. Osim što zna da vozi, Hathel je naučila i popraviti automobil, za što je, također, zaslužan njen ujak.

Rizik

Na ovakav rizik, kaže Hathel, nagnao ju je težak život u nomadskom okruženju, te bolest njene majke koju je stalno morala voditi u bolnicu. 

Hathelin otac je preminuo i ona je živjela samo s majkom. Zbog toga joj je ujak i pomagao da nauči voziti kako bi mogla brinuti o bolesnoj majci.

Prije udaje je postavila uvjet svom budućem mužu da joj dozvoli da nastavi voziti.

Ova Saudijka kaže da je sva briga oko kuće bila na njoj: donosila je hranu, ogrijev, vodu. Zbog toga je vozila vrlo pažljivo kako ne bi napravila nikakav prekršaj u saobraćaju. 

Kaže da je majku vozila u bolnicu sporednim putevima. Kada bi došle do glavne ceste, nastavljale su pješke, jer je strahovala da ne bude kažnjena zbog prekršaja. 

Što se tiče odluke da se ženama dozvoli da voze, Hathel kaže kako joj je drago što će njoj i drugim ženama u Saudijskoj Arabiji konačno biti zakonski dozvoljeno da voze automobil. Dodala je da će ženama to pomoći u rješavanju mnogih problema.

Izvor: Al Jazeera i agencije