Saudijska Arabija i Izrael: Diplomatija iza kulisa

Lider saudijskih obavještajaca Turki al-Faisal tokom seminara prije nekoliko dana koji je organizovao bivši šef Mossada Afriam Halifi u njujorškoj sinagogi (Al Jazeera)

Iako je Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije demantovalo vijest o posjeti visokog zvaničnika ove države Izraelu, to, međutim, ne opovrgava kontakte između Rijada i Tel Aviva ili tzv. “diplomatiju stražnjih vrata”, što izraelski izvori s vremena na vrijeme objelodane.

Rijad je demantovao vijesti koje su izraelski mediji nedavno objavili vezano za to da je princ Mohamed bin Salman visoki saudijski zvaničnik koji je posjetio Izrael prije nekoliko sedmica. Izraelski zvaničnici i premijer Benjamin Netanyahu pozdravili su u to vrijeme arapsko-izraelske korake “bez presedana” na putu normalizacije odnosa.

Nakon vijesti o posjeti visokorangiranog saudijskog zvaničnika Tel Avivu Netanyahu je na svom zvaničnom nalogu na arapskom jeziku na Twitteru napisao:

“Stvari koje se danas dešavaju između Izraela i arapskih država bez presedana su. Saradnja između Izraela i arapskih država postoji na različite načine i na raznim nivoima iako još nije vidljiva iznad površine. Događa se mnogo više nego u bilo kojem drugom razdoblju u historiji Izraela. Ovo je ogromna promjena.”

Političari, također, smatraju da je egipatsko ustupanje Saudijskoj Arabiji dva otoka, Tirana i Sanafira, jednako otvaranju direktnih granica između Izraela i Saudijske Arabije, što je možda priprema da se pronađe put kojim bi se opravdala komunikacija između dvije strane. Izraelski istraživači pisali su nadugo i naširoko o značaju ovog poteza za uspostavljanje službenih odnosa između Rijada i Tel Aviva.

Izrael kao neprijatelj

Zvanično, Saudijska Arabija ostala je pri svom stavu da je Izrael “država neprijatelj”, međutim, u medijskom diskursu u posljednje vrijeme mogu se primijetiti dosad nepamćena poređenja između Irana i Izraela, dva “neprijatelja” Kraljevine.

Zanimljivo je da je medijski diskurs, koji indirektno podržavaju zvanični krugovi, više puta ukazivao na to da je Iran opasniji od Izraela za Saudijsku Arabiju i Zaljev. Na vrhuncu huškačke retorike protiv Katara s naloga Saudija 24 objavljen je tvit u kojem se kaže da je Doha opasnija od Tel Aviva za Zaljev.

Osobe koje stoje iza ovog naloga – a, prema riječima aktivista, riječ je o osobama bliskim Kraljevskom divanu – bile su primorane obrisati ovaj komentar nakon vala kritika u kojima su Saudijci izrazili protivljenje poređenju bilo kojeg neprijatelja s Izraelom.

Proteklih godina dvije saudijske ličnosti spominjale su se u kontekstu susreta s Izraelcima: princ Turki al-Faisal, bivši šef obavještajne službe, i bivši saudijski general Anwar Eshiki. Njihovi susreti postali su bliski ulozi koja im je povjerena do te mjere da su ih pojedini počeli doživljavati “saudijskim izaslanicima” u Izraelu.

Stražnja vrata

Al-Faisal i Eshiki obično su naglašavali da su susreti s Izraelcima organizovani na njihovu vlastitu inicijativu i odluku, u što posmatrači sumnjaju, pogotovo ako se uzme u obzir da je Al-Faisal jedan od članova kraljevske porodice i bivši šef najbitnije sigurnosne službe u Kraljevini. Eshiki je, pak, direktor licenciranog Centra za istraživanje u Džedi. Ovakvi su centri, u državi kao što je Saudijska Arabija, stražnji ulaz za djelovanje zvaničnih državnih institucija.

Još jedna stvar koja izaziva sumnju, a na koju su upozorili aktivisti i posmatrači posredstvom društvenih mreža, jest to da Saudijska Arabija obično zabranjuje ili čak kažnjava svoje državljane zbog posjeta pojedinim državama. Time se nameće pitanje kako je došlo do toga da saudijski zvaničnici posjete državu koja se još klasifikuje kao neprijatelj Kraljevine.

Manji broj Saudijaca pokušao je promovisati priču o Izraelu kao značajnoj državi regije u suprotstavljanju Iranu, koji saudijski politički i medijski diskurs obično predstavlja kao najopasnijeg neprijatelja za Saudijsku Arabiju i države Zaljeva.

U svojim izjavama naveli su da Izrael nikad nije djelovao neprijateljski prema Saudijskoj Arabiji te da ova država nikad nije ubila nijednog Saudijca. Korisnici Twittera odgovorili su na takve izjave listom mučenika iz redova saudijske vojske koji su poginuli u ratovima 1948. i 1973., te smatraju da je neprijateljstvo između Saudijske Arabije i Izraela natopljeno krvlju.

Saudijci protiv normalizacije odnosa

U kontekstu pokušaja da se iznova pokrene polemika o normalizaciji odnosa s Izraelom, na nalozima saudijskih korisnika Twittera koji se protive ovakvim koracima objavljene su vijesti da zvanične institucije podstiču korisnike ove društvene mreže na objavljivanje komentara o normalizaciji odnosa s Tel Avivom i njenom značaju za Kraljevinu.

Za razliku od poluzvaničnih koraka, usmjerenje naroda, koje se obično mjeri na omiljenoj saudijskoj platformi Twitteru, daleko je od bilo kakvih pokušaja da se promijeni uvjerenje naroda vezano za Izrael.

S vremena na vrijeme saudijski aktivisti koriste hashtag #Saudijci_protiv_normalizacije_odnosa, koji je pokrenut kao odgovor na česte susrete Al-Faisala i Eshikija s Izraelcima. Tvitovi s ovim hashtagom pojavili su se ponovno nakon Al-Faisalovog učešća na konferenciji u New Yorku prošle sedmice, čiji je domaćin bila jevrejska sinagoga.

U stavovima Saudijaca prema normalizaciji odnosa primjetne su srdite reakcije na ono što Izrael čini Palestincima, kao i napadi na osobe koje se sastaju s Izraelom ili iznose izjave koje se mogu smatrati pozivima na normalizaciju odnosa s ovom državom.

To jasno pokazuju saudijske reakcije i podrška iskazana predsjedniku Kuvajtske narodne skupštine Marzouqu Al-Ghanimu, koji je protjerao izraelsku delegaciju sa zasjedanja Interparlamentarne unije u Rusiji prošle sedmice.

Posmatrači smatraju da su reakcije Saudijaca, kojima se obično protive normalizaciji odnosa s Izraelom, nešto poput upozorenja bilo kakvim zvaničnim stavovima u slučaju da se malo više usmjere prema Izraelu od uobičajenog.

Kao posljedica kampanja zastrašivanja i hapšenja kojima su izloženi deseci aktivista već dva mjeseca, Saudijci na Twitteru objavljuju izjave protiv normalizacije odnosa. Štaviše, mnogo njih poziva da se aktivno učestvuje na prvoj konferenciji protiv normalizacije odnosa s Izraelom u Zaljevu, na čije su sazivanje pozvali predstavnici zaljevskog Pokreta za bojkot Izraela (BDS), a održat će se u Kuvajtu sljedećeg mjeseca.

Izvor: Agencije