Saudijska Arabija i Izrael: Zakulisne trgovinske i političke igre

Među zvanicama na Maršu u Poljskoj bio je i saudijski biznismen Mazen Mahmoud Al-Sawwaf

Istraživanje izraelskog informativnog portala Walla usmjerilo je pažnju na odnose koji su se razvili iza kulisa između saudijskih i izraelskih biznismena. Istraživanje razmatra kako su partneri kompanije Saudi Binladen Group postali bliski centrima moći u Izraelu.

Autorice izvještaja Dana Yarkatzi i Shani Haziza navode da je april označio prekretnicu u izraelsko-saudijskim odnosima, kada je Marš živih u spomen na žrtve holokausta u Poljskoj okupio saudijske i izraelske ličnosti. Među zvanicama je bio i saudijski biznismen Mazen Mahmoud Al-Sawwaf, koji je išao u pratnji bivšeg člana Knesseta Rafaela Elula, što je bio prizor koji je izazvao posebna osjećanja u izraelskoj javnosti.

General Yoav Mordechai, bivši koordinator izraelske vlade na okupiranim palestinskim teritorijama, prenio je izraelskoj javnosti momente iznenađenja i uzbuđenja zbog ovog gosta na maršu u intervjuu za poljsku radiostanicu.

Mahmoud Al-Sawwaf i holokaust

Mordechai je momente susreta sa saudijskim biznismenom Sawwafom opisao sljedećim riječima: “Neki od prisutnih su mi se obratili s namjerom da me upoznaju s osobom koja me prepoznala. Ugledao sam visokopozicioniranog saudijskog biznismena iz privatnog sektora u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Riječ o ličnosti koja ima mnogo izraelskih prijatelja i s kojima je u stalnom kontaktu. Oni su ga i pozvali da prisustvuje ovom maršu u spomen na žrtve holokausta.” Mordechai, koji je u to vrijeme bio na čelu izraelske vojske, istakao je kako je razmijenio par riječi sa Sawwafom.

No, Sawwaf nije bio samo saudijski biznismen, prenosi ovaj izraelski portal od izvora upoznatog s međunarodnim obavještajnim izvještajima. Izvor je dodao da Sawwaf predvodi saudijski građevinski gigant Saudi Binladen Group, kompaniju koju je osnovao otac Osame bin Ladena, vođe organizacije Al-Kaida. Izraelski portal ističe kako je njegov dolazak na Marš života možda bio prilika da dođe u kontakt s izraelskim rukovodstvom.

Iznenađenje se nije zaustavilo samo na učešću Sawwafa na maršu. Malcolm Hoenlein, izvršni potpredsjednik Vijeća predsjednika najvećih jevrejskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama i osoba odgovorna za organiziranje Marša živih, otkrio je da ga je Sawwaf nazvao i tražio da se pridruži ovom događaju. “Ono što ga je dovelo tu je njegova simpatija”, istakao je. Hoenlein je opisao saudijskog biznismena Sawwafa kao “sjajnu osobu, s jakim osjećajima za Jevreje”.

Portal Walla je spomenuo detalje iz Sawwafove biografije, navodeći da je rođen 1962. godine u Saudijskoj Arabiji. Predstavio ga je kao biznismena u oblasti nekretnina, građevinarstva, energetike i investicija. Sawwaf ima globalnu mrežu poslovnih partnerstava koja posluju u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Indiji i Maroku, a vlasnik je i međunarodne kompanije Al Mazen International, jedne od najvećih građevinskih kompanija u Saudijskoj Arabiji.

Ovaj izraelski portal navodi, pozivajući se na brojne svjetske novine i časopise, uključujući i njemački sedmičnik Der Spiegel, portal Intelligence Online i francuski Le Monde, kako postoji veza između Sawwafa i Bakra bin Ladena, predsjednika građevinskog konglomerata Binladen, koji je optužen za finansiranje Al-Kaide.

‘Ko vam je rekao da je Saudijac?’

Walla navodi da Sawwaf, uprkos svojim bliskim vezama s grupom Binladen, također ima izraelske prijatelje na najvišim političkim nivoima. To dokazuju i pisma koja je bivši izraelski premijer Ehud Olmert poslao 14. novembra 2017. godine svom “dragom prijatelju” Sawwafu, tražeći od njega da se pridruži nizu sastanaka s američkim zvaničnicima u Washingtonu i New Yorku. Olmert je trebao stići na pomenute sastanke 27. novembra te godine i učestvovati na Konferenciji predsjednika glavnih američkih jevrejskih organizacija.

Olmert je pozvao Sawwafa da prisustvuje sastancima koje će on tamo organizirati, uključujući i konferenciju o politici na Bliskom istoku, na kojoj će prisustvovati Dennis Ross i Robert Satloff. Također ga je pozvao da prisustvuje večeri koju je organizirao biznismen Andrew Tisch, vlasnik holding grupe Loews, navodi portal Walla. Da li je to bila slučajnost ili ne, navodi izraelski portal, ali samo dan nakon što je Olmert poslao pismo Sawwafu, 15. novembra, u Izrael je sletio saudijski biznismen pakistanskog porijekla Akberali Maowlla.

Portal Walla dodaje da je domaćin Maowlle u Izraelu bio izvoznik oružja i vlasnik kompanije za sigurnosnu tehnologiju Moshe Levi, koji je dobitnik medalje za herojstvo u Jomkipurskom ratu (poznat i kao Oktobarski rat 1973. godine). Među njegovim bliskim prijateljima je i izraelski ministar stanovanja Yoav Galant i bivši načelnik generalštaba Benny Gantz. Pored posjete Zapadnom zidu, crkvi Svetog groba i džamiji Al-Aqsa, navodi portal, Levi je saudijskog gosta poveo i u obilazak izraelskih fabrika za proizvodnju oružja, a pratio ga je i u posjeti izraelskoj kompaniji koja se bavi avioindustrijom.

U razgovoru s Levijem, izraelski portal je pokušao dokučiti prirodu odnosa između njih dvojice, odnosno kako je čovjek s biografijom kao što je Maowllina došao u Izrael i šta je radio tu. Odgovorio je da “on nije Saudijac, ko Vam je rekao da je Saudijac? On nema nikakve veze sa Saudijskom Arabijom.” Levi je rekao kako je cilj njegove posjete bio ulaganje u tehnologiju u Izraelu u vrijednosti od 100 miliona dolara.

Levi je pojasnio da su za posjetu kompaniji avioindustrije dobili dozvole od izraelskih sigurnosnih službi, iako se Maowlla nalazi na crnoj listi SAD-a i ima zabranu ulaska u tu zemlju. Na pitanje kako su izraelske sigurnosne službe dozvolile ovom čovjeku da uđe u Izrael, Levi je odgovorio: “On ima pasoš na engleskom. Nije riječ o kriminalcu. Nije došao s pasošem Saudijske Arabije i dozvoljeno mu je da uđe.”

‘Ehud Olmert je obična osoba’

Komentirajući ovaj istraživački izvještaj izraelskog informativnog portala Walla, ured bivšeg premijera je izjavio da je “Olmert obična osoba i da se, kao takav, svakodnevno sastaje s izraelskim i međunarodnim zvaničnicima. Između ostalog, Olmert se sastao s ljudima iz mnogih zemalja, uključujući i zemlje koje nisu neprijatelji države, iako nemaju potpune diplomatske odnose s Izraelom.”

Odgovor Rafi Elula, bivšeg zastupnika u Knessetu, na ovo istraživanje je glasio: “Elul je biznismen koji posluje širom svijeta i ne mora iznositi detalje o svojim klijentima. Elul je lojalan građanin i sve njegove aktivnosti su u skladu sa zakonom i zahtjevima države Izrael.”

Izraelska sigurnosna služba Shin Bet je odgovorila da je “Maowlla, čovjek u sedamdesetim godinama života, koji ima tanzanijski i britanski pasoš, stigao u Izrael u novembru 2017. godine. Po dolasku, ispitali su ga sigurnosni službenici. Nakon što je provjereno da je razlog njegovog dolaska u zemlju u poslovne svrhe, utvrđeno je da ne postoji sigurnosna prijetnja i izdata mu je dozvola za ulazak u zemlju.”

Izvor: Agencije