Saudijska Arabija ispituje aktivistice nad kojima je vršena tortura

Komisija ispitivala i 29 godina staru Loujain al-Hathloul. (AP)

Komisija za ljudska prava Saudijske Arabije istražuje navode o torturi žena aktivistica za ljudska prava uključujući i optužbe za mučenje strujom i vodom, javlja Wall Street Journal.

Citirajući vladine dužnosnike i druge ljude upoznate sa situacijom u kojoj se aktivisti nalaze američka novina je ustvrdila kako je Saudi al-Qathani, blizak savjetnik princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, previdio „neke aspekte torture“, prijeteći jednoj aktivistici silovanjem i smrću.

Bivši savjetnik na kraljevskom sudu razrješen je sa dužnosti nakon razvoja događaja povezanih a ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Qathani, osoba koja je upravljala prijestolonasljednikovim medijskim operacijama, jedan je od 17 Saudijaca koji su sankcionisani od strane američkog ministarstva finansija zbog povezansosti sa Khashoggijevim ubistvom.

Opasne prijetnje

Članovi komisije počeli su ispitivati neke od osoba koje su pritvorene u posljednjih nekoliko mjeseci u zatvoru Dabhan u Jeddahu, uključujući 29 godina staru Loujain al-Hathloul.

„Saudijac al-Qathani prijetio je da će je silovati i ubiti i baciti njeno tijelo u kanalizaciju“, rekao je jedan od izvora novinarima.

Najmanje osam od 18 aktivistica bilo je subjekt neke vrste fizičkog maltretiranja, rekao je isti izvor.

Druge žrtve tortura uključujuju Azizu al-Yousef, 60 godina staroj univerzitetskoj profesorici, Eman al- Nafjan, majci troje djece, i Samar Badawi, čiji je brat Raif Badawi također zatvoren pod optužbom da je „vrijeđao islam“.

Izvor: Al Jazeera