Saudijska Arabija: Kralj Salman najavio budžet za 2019.

Nije otkriveno o kojem broju oslobođenih zatvorenika se radi (Al Jazeera)

Saudijski kralj Salman naredio je kontinuitet isplata zaposlenicima javnog sektora na temlju životnog standarda i onda objavio da će budžet za 2019. godinu iznositi 295 milijardi dolara.

Predviđeni budžet manji je za 35 milijardi dolara zbog šest godina dugog perioda budžetskog deficita prouzrokovanog niskom cijenom nafte.

„Odlučni smo da nastavimo sa sprovođenjem ekonomskih reformi i postizanja fiskalne discipline uz poboljšanje transparentnosti i unaprijeđenje privatnog sporta“, rekao je kralj Salman u televizijskom obraćanju.

U izjavama koje je vlada davala u septembru bilo je govora da će se potrošnja u 2019. godini povećati za više od 7 posto i to kako bi se potstaklo smanjenje nezaposlenosti i povećanju ekonomskog rasta.

Najveća nezaposlenost u deceniji

Nezaposlenost, koja je tokom ljeta dosegla 12 posto, najveća je u ovoj deceniji.

U okviru plana Vizija 2030 kojeg promovira prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, Ryadh nastoji kreirati više poslova za Saudijce ali poslovna klima je pogođena povećanjem poreza i drugim mjerama kojim se pokušava suzbiti budžetski deficit.

Kvote i nakande u zapošljavanju stranih radnika prislile su stotine i hiljade stranih radnika da napuste zemlju uposljednjih godinu dana, što je pogodilu domaću potražnju i prouzrokovalo da se ekonomija smanji po prvi put od izbijanja globalne finansijske krize u 2009.

Izvor: Agencije