Saudijska Arabija nastavila udare na prijestolnicu Jemena

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija intenzivirala je zračne napade na jemensku prijestolnicu Sanu i okolna mjesta, a na meti su se našla skladišta oružja boraca pokreta Husi koji su preuzeli vlast u Jemenu.

Zračni napadi, usmjereni na objekte Ministarstva odbrane te vojni logor al-Hafa, trajali su nekoliko sati, kazali su mještani novinskoj agenciji Reuters.

Uporište Republikanske garde također je bilo cilj 16. dana zračnih udara na Jemen.

Žestoki zračni udari i kopneni sukobi između naoružanih frakcija pogodili su južni Jemen u subotu i pritom je ubijeno oko 20 pobunjenih Husija povezanih s Iranom i još dva pripadnika protivničkih paravojnih snaga.

Ohrabrene lokalne grupe

Ohrabrene zračnim udarima koalicije, lokalne naoružane grupe pružaju otpor napredovanju pobunjenih Husija, koji su povezani s Iranom, na jugu zemlje.

Stanovnici su izjavili da su lokalne grupe napale iz zasjede konvoj Husija i snage odane bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu na području stotinjak kilometara sjeverno od njihove baze u Adenu i pritom ubili 15 Husija.

U lučkom gradu Adenu izbili su sukobi između snaga Husija i lokalnih paravojnih snaga u kojima je izgubilo život pet Husija i dva lokalna borca.

U gradu Ataqu istočno od Adena stanovnici su izvijestili o otprilike deset zračnih udara na vojnu bazu pro-Salehovih snaga.

Ratni brodovi za koje se vjeruje da su iz arapske koalicije bombardirali položaje Husija i vojnu bazu koju vode vojnici odani Salehu nedaleko od gradskog aerodroma.

Saudijska Arabija je saopćila da je prethodnog dana pogođen sportski stadion koji su borci pokreta Husi koristili kao skladište municije u južnom gradu Adenu.

“Korištenje škola, sportskih stadiona i civilnih zgrada pokazuje da se pobunjenici ponašaju abnormalno i da žele nanijeti štetu civilima i infrastrukturi”, izjavio je Ahmed Asseri, glasnogovornik koalicije.

Ambasador Saudijske Arabije pri UN-u rekao je da će UN početkom sljedeće sedmice vjerovatno izglasati nove sankcije liderima pokreta Husi i bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu.

Pobornici ove rezolucije kažu da bi se na taj način spriječio pokušaj proiranskih Husija da preuzmu vlast u toj zaljevskoj zemlji.

Humanitarna pomoć

 

Uprkos borbama, dva aviona s medicinskom pomoći bili su u mogućnosti sletjeti prvi put otkako su počeli zračni udari.

Predsjednik bliskoistočnog komiteta Međunarodnog crvenog križa Robert Mardini napisao je na društvenoj mreži da je “njihov prvi avion sa 16,4 tone medicinskih potrepština napokon stigao u Sanu”.

Zbog sukoba u Sani, dopremanje humanitarne pomoći na spomenuto područje je bilo prolongirano. Također, brod s humanitarnom pomoći, uglavnom medicinskim potrepštinama, u srijedu je stigao u Aden.

Crveni križ poziva da se hitno uspostavi primirje te da se otvore kopneni, zračni i pomorski koridori za dostavu humanitarne pomoći.

Vojna operacija

Sukobi u Jemenu počeli su sredinom septembra prošle godine kada su militanti preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom, a potom su se proširili i na druge dijelove zemlje.

Saudijska Arabija je, s nekoliko partnerskih zemalja, 26. marta pokrenula akciju zračnih udara na položaje militanata šiitske grupe Husi.

Iz zvaničnog Rijada kazali su kako su zračni udari odgovor na poziv jemenskog predsjednika Abda Rabbuha Mansoura Hadija, koji je apelirao na zemlje okruženja “da pomognu zaštiti Jemen od Husa”.

Pojedine zemlje Zaljeva optužile su šiitsku vlast Irana za podršku husijskim militantima u Jemenu.

S druge strane, ministar vanjskih poslova Irana Mohamed Javad Zarif kaže da njegova vlada želi brzo okončanje borbi u Jemenu u kojem je od 19. marta smrtno stradalo više od 640 ljudi, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Izvor: Al Jazeera i Agencije