Saudijska Arabija nastavlja izvoziti naftu Crvenim morem

Tankeri prolaze pokraj obala Jemena dok se kreću s Bliskog istoka kroz Suecki kanal u Evropu (EPA)

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, nastavit će slati brodove sa “crnim zlatom” kroz Crveno more rutom koja je nedavno bila meta raketnih napada, priopćila je državna novinska agencija SPA.

Saudijski dužnosnici privremeno su prije 10-ak dana obustavili isporuke nafte preko tjesnaca Bab al-Mandeb, nakon što su napadači iz Jemena na dva plovila koja su prevozila sirovu naftu otvorili vatru uzrokujući minimalnu štetu na jednom od njih.

“Odluka o nastavku isporuke nafte kroz Bab al-Mandeb dolazi nakon što su poduzete sve potrebne radnje kako bi se zaštitili brodovi koalicijskih zemalja”, izjavio je saudijski ministar energetike Khalid al-Falih.

Poduzeli ‘nužne mjere’

Koalicija predvođena saudijskih vojnicima, koja je u sukobu s pobunjenicima iz pokreta Husi, poduzela je “nužne mjere” kako bi osigurala pošiljke, rekao je Al-Falih ne navodeći detalje.

Tjesnac Bab al-Mandeb, mjesto na kojem se Crveno more spaja s Adenskim zaljevom u Arapskom moru, samo je dvadesetak kilometara širok. Stoga su stotine brodova potencijalno lagan cilj.

Jemen se nalazi na južnim obalama Crvenog mora i nalazi se na jednom od najvažnijih trgovačkih puteva na svijetu za tankere koji prevoze naftu.

Tankeri prolaze pokraj obala Jemena dok se kreću s Bliskog istoka kroz Suecki kanal u Europu.

Izvor: Agencije