Saudijska Arabija negira kopnene operacije

Peter Salisbury, analitičar i novinar, je rekao je da su ti vojnici iz Jemena (EPA)

Saudijska Arabija je demantirala da se vode kopnene operacije koalicije protiv Husa u Jemenu, ali je odbila da komentariše prisustvo njihovi specijalnih jedinica u Jemenu u nedelju.

Ova zemlja od početka jednomjesečnog djelovanja na teritoriji Jemena stalno pokušava da izbjegne priču o specijalnim jedinicama.

Al Jazeerini izvori su kazali da je nekoliko arapskih specijalnih jedinica u nedelju došlo u jemenski grad Aden i da je pokrenuta ofanziva protiv šiitskih pobunjenika i njihovih saveznika.

Ali al-Ahmadi, glasnogovornik grupe Južni otpor, je rekao da samo ta grupa brani Aden od Husa i njihovih saveznika iz Irana, te da tu nema arapskih specijalnih jedinica.

Trening u inostranstvu

Jedan glasnogovornik Saudijske Arabije je također odbacio navode o arapskim specijalnim jedinicama, ali je potvrdio da arapska koalicija još aktivno učestvuje u borbama u Jemenu.

“Nema stranih snaga u Adenu, ali koalicija još pomaže u borbi protiv Husa“, kazao je brigadni general Ahmed al-Asiri.

Peter Salisbury, analitičar i novinar koji je živio u Jemenu, rekao je da su ti vojnici iz Jemena, ali da su oni trenirani u inostranstvu i da će od sada uže sarađivati sa koalicijom.

Izvori su rekli Al Jazeeri da je 40 do 50 posto specijalnih vojnih snaga poslano u Aden da bi pomogli sangama bliskim Vladi.

“Lokalni borci nemaj pristup oružju s kojim su ti vojnici viđeni. Saudijska Arabija je stalno ponavljala da bi moglo biti kopnene ofanzive, ali su govorili da neće biti potrebe“, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Mohamed Vall.

U borbama u Jemenu je ubijeno više od 1.000 ljudi, ukjljučujući 551 civila od kako je sukob u ovoj državi počeo.

Ujedinjene nacije su upozorile da se Jemen nalazi pred infrastrukturnom katastrofom jer im manjka goriva.

Izvor: Al Jazeera i agencije