Saudijska Arabija pomaže Siriji sa 100 miliona dolara

Ova velika donacija imat će važnu ulogu u naporima međunarodne koalicije za obnovu zajednica, navodi se u saopćenju (EPA)

Saudijska Arabija najavila je u petak 100 miliona dolara za “stabilizacijske projekte” međunarodne koalicije na sjeveroistoku Sirije što je dosad najveća pomoć područjima koja su donedavna bila pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

To je nastavak ispunjavanja obveza koje je Rijad preuzeo na međunarodnoj konferenciji 12. jula u Briselu, saopćio je službeni Rijad.

Navodi da je to dosad najveća pomoć tim područjima koje su sada u rukama snaga koje imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država i koalicije, prenosi Hina.

“Ova velika donacija imat će važnu ulogu u naporima međunarodne koalicije za obnovu zajednica, prije svega u Raqqi, koje su poharali teroristi ISIL-a”, navodi se u saopćenju.

Posvećenost monarhije

Spominju se projekti u zdravstvu, poljodjelstvu, električnoj i vodovodnoj mreži, školstvu i prijevozu.

Ova dodatna saudijska pomoć potvrđuje trajnu posvećenost saudijske monarhije u okviru koalicije protiv ISIL-a i važnost partnerstva s Washingtonom, zaključuje se u saopćenju.

ISIL je izgubio većinu svog samoproglašenog “halifata”, prije svega nakon što je 2017. bio potisnut iz Mosula i Raqqe, dvije baze sunitske oružane grupe u Iraku i u Siriji.

No u izvještaju objavljenom u ponedjeljak, promatrači Ujedinjenih naroda su rekli da je u Iraku i u Siriji još između 20.000 i 30.000 boraca ISIL-a.

Izvor: Agencije