Saudijska Arabija razbila ćeliju ISIL-a

Saudijska Arabija poduzela je nekoliko koraka kako bi spriječila odlazak svojih državljana na ratišta u Siriji i Iraku (Arhiva)

Saudijska Arabija je razbila ćeliju oružane grupe Islamska država Irak i Levant u glavnom gradu Rijadu, javila je državna saudijska televizija Al-Arabiya pozivajući se na saopćenje novoformirane državne sigurnosti.

Saudijske snage sigurnosti su ubile dvojicu pripadnika ćelije ISIL-a, uhapsile petoricu i izvršile pretres na tri lokacije, prenosi Reuters.

ISIL je izveo više bombaških napada protiv snaga sigurnosti i šiistskih muslimana u Saudijskoj Arabiji čije rukovodstvo godinama kritizira zbog odstupanja od striktne interpretacije islama i saradnje sa SAD-om.

Optužbe na račun S. Arabije

Saudijska Arabija se našla na udaru napada te grupe nekoliko puta od oktobra 2014, nakon što se pridružila široj koaliciji koja bombardira lokacije oružane grupe u Siriji i Iraku.

Saudijska Arabija poduzela je nekoliko koraka kako bi spriječila odlazak svojih državljana na ratišta u Siriji i Iraku, a najviši vjerski autoritet ove države osudio je ISIL kao „otpadnike“, označivši grupu kao „najvećeg neprijatelja islama“.

Arabija je također u nekoliko navrata optuživana da i sama finansira ISIL, ali je ta zemlja uvijek odbacivala takve optužbe.

Izvor: Agencije