Saudijska Arabija šalje više oružja pobunjenicima u Siriji

Oružje će biti dostavljeno grupama Jaysh al-Fatah (Osvajačka armija), Slobodnoj sirijskoj armiji i Južnom frontu (AFP)

Odgovor Saudijske Arabije na zračne napade Rusije protiv sirijskih pobunjenika bit će pojačano snabdijevanje vatrenim oružjem za tri različite pobunjeničke grupe u Siriji, izjavio je u petak zvaničnik saudijske Vlade.

Visoki zvaničnik, koji nije želio da njegovo ime bude objavljeno, rekao je da će moderno oružje velike moći, uključujući i navođeno protivtenkovsko oružje, biti u većim količinama dostavljano pobunjeničkim grupama koje u borbi protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih ruskih, iranskih i libanskih saveznika, a podržavaju arapske i zapadne zemlje.

On je naglasio da među ove grupe ne spadaju ni Islamska država Irak I Levant, ni Front al-Nusra, koje su proglašene terorističkim organizacijama.

Rakete ‘zemlja-zrak’

Oružje će biti dostavljeno grupama Jaysh al-Fatah (Osvajačka armija), Slobodnoj sirijskoj armiji i Južnom frontu.

Saudijski zvaničnik nije odbacio ni mogućnost da pobunjenicima budu dostavljene rakete “zemlja-zrak”, čemu se protivi većina zapadnih zemalja, iz straha da bi one mogla pasti u ruke Islamske države Irak i Levant i budu upotrijebljene za rušenje borbenih aviona američke koalicije, ili čak civilnih aviona.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije je nedavno izjavio da ne isključuje mogućnost smjene na čelu vlasti u Siriji vojnim putem, ukoliko se Assad dobrovoljno ne povuče.

“Assad ima samo dvije varijante – da ode dobrovoljno, ili da čeka vojnu operaciju za njegovo svrgavanje”, rekao je Adel al-Jubeir.

Izvor: Agencije