Saudijska Arabija slučajno omogućila pristup katarskim portalima

O deblokadi zvanične institucije nisu dale službeno pojašnjenje (Arhiva)

Od ponoći je u Saudijskoj Arabiji moguć pristup portalima katarskih medija, među kojima su i Al Jazeera i beIN Sports, javlja agencija Anadolija.

Saudijska Arabija je blokirala pristup internetskim stranicama medija iz Katara još u maju ove godine, a o deblokadi koja se dogodila sinoć zvanične institucije nisu dale službeno pojašnjenje.

Međutim, Saud al-Qahtani iz kraljevskog dvora Saudijske Arabije je posredstvom društvenih mreža jutros otkrio kako se radi o tehničkom problemu i da će pristup portalima katarskih medija u narednim satima ponovo biti blokirani.

Još nema zvaničnog saopćenja o razvoju situacije.

Povlačenje zahtjeva

Prije desetak danas, Saudijska Arabija i još tri države koje su nametnule političku i ekonomsku blokadu Kataru povući će zahtjev da se zatvori Medijska mreža Al Jazeera, rekla je ministrica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat nametnuli su blokadu 5. juna.

Četvorka je zatim izdala zahtjev od 13 tačaka među kojima su zatvaranje Al Jazeere, prekid veza sa Muslimanskom braćom i drugim organizacijama, ograničavanje veza s Iranom i izbacivanje turskih vojnika čija je baza u Kataru.

Izvor: Al Jazeera i agencije