Saudijska Arabija sprečava zloupotrebu hadisa

Za nadzor organa bit će zaduženo Vijeće islamskih učenjaka iz svih dijelova svijeta (Al Jazeera)

Saudijska Arabija ubuduće će nadzirati interpretacije učenja poslanika Muhammeda kako bi se spriječila njihova zloupotreba u opravdavanju nasilja ili terorizma, saopćeno je iz Ministarstva kulture i informisanja te zemlje.

Kralj Salman u dekretu je naredio osnivanje organa koji će analizirati korištenje hadisa – opisa poslanikovih djela, navika i izreka koje imami i sudije koriste za kreiranje uputa za sve aspekte života, prenosi Fena.

Eliminisati lažne tekstove

Iz Ministarstva su saopćili da je cilj tog tijela “eliminisati lažne i ekstremističke tekstove i bilo koje druge tekstove koji su u suprotnosti s učenjima islama i koji opravdavaju činjenje zločina, ubistava i terorističkih činova”, prenosi Reuters.

Sjedište tog nadzornog tijela bit će u Medini, a, prema dekretu, za njegov nadzor bit će zaduženo Vijeće islamskih učenjaka iz svih dijelova svijeta.

Oružane grupe poput organizacije Islamska država Irak i Levant i Al-Kaide koriste svoje interpretacije hadisa kako bi opravdale nasilje i potakle svoje simpatizere na izvođenje napada.

Izvor: Agencije