Saudijska Arabija sprema 52 pogubljenja u jednom danu

Na smrtnu kaznu trenutno je osuđeno 55 osoba, a 52 će biti odmah pogubljene (EPA)

Saudijska Arabija se priprema u jednom danu pogubiti 52 osuđenika na smrtnu kaznu, većinom terorista, izvijestili su lokalni mediji, a Amnesty International upozorava da među osuđenicima ima i pobunjenika iz šiitske manjine.

Prema pisanju lista Okaz, 55 osoba čeka pogubljenje zbog “terorističkog djelovanja”, a njih 52 će biti ubrzo pogubljeni. List piše da je riječ o “teroristima al-Kaide” optuženim za oružane napade i osuđenicima iz Awamiye.

Nedavno je više šiitskih pobunjenika iz Awamiye, koji se nalaze na području važnom za saudijsku naftnu industriju,  osuđeno zbog “pobune i napada na pripadnike službi sigurnosti”.

Gradić je od 2011. godine u centru protesta šiita protiv sunitske monarhije, koju optužuju da ih diskriminira.

Prema organizaciji Amnesty International, među 52 osuđenika koji čekaju skoro pogubljenje najmanje je šest šiitskih pobunjenika iz Awamiye, “koji su osuđeni u očito nepravednim procesima”.

Majke traže milost

“Očito je da saudijske vlasti koriste terorizam kao izgovor za rješavanje drugih političkih problema”, rekao je James Lynch, dopredsjednik Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku.

Prema toj organizaciji, trojica pobunjenika su osuđena za djela počinjena dok su bili maloljetni i natjerani na priznanje mučenjem.

Majke pet od šest aktivista koji trebaju biti pogubljeni pisale su pismo kralju Salmanu tražeći milost.

Saudijska Arabija pogubila je ove godine najmanje 151 osobu, najviše od 1995. godine i daleko više nego posljednjih godina, u kojima je rijetko bila premašena brojka od 90 smaknuća, objavio je Amnesty International.

Izvor: Agencije