Saudijska Arabija spremna poslati vojnike u Siriju

Vojska, Vojnici
Saudijski šef diplomatije kaže da su slanje vojnika predlagali još Baracku Obami (EPA)

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir ponovio je spremnost te države da rasporedi vojnike u Siriji kao dio napora da se stabilizira ta država, prenosi AFP.

“Od početka krize razgovaramo sa SAD-om o slanju vojnika u Siriju”, rekao je Jubeir na konferenciji za novinare s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antonijom Guterresom, prenosi Fena.

Njegova je izjava bila komentar na izvješće Wall Street Journala u kojemu se navodi da američka administracija želi okupiti arapsku vojnu koaliciju, koja bi uključila Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, kako bi pomogla u stabilizaciji Sirije.

‘Ništa novo’

“To nije ništa novo. Mi smo i [bivšem predsjedniku SAD-a Baracku] Obami to predlagali”, rekao je Jubeir.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je izjavio da njegova zemlja aktivno radi na planu izlaska iz Sirije.

“Radimo na planu izlaska iz Sirije. Ako Saudijska Arabija želi da ostanemo u Siriji, treba platiti za to”, rekao je on novinarima u Bijeloj kući.

Naglasio je da bi zemlje koje žele da SAD i dalje ostane u ratu u Siriji morale platiti Washingtonu za vojno prisustvo u toj zemlji.

Saudijska Arabija ranije je poručila da želi da američke snage i dalje ostanu u Siriji.

Trump je naglasio da će Saudijci možda morati “platiti račun” za nastavak operacija SAD-a u toj zemlji.

Trump: ‘S. Arabija treba platiti za naš ostanak’

“Saudijska Arabija vrlo je zainteresirana za našu odluku. Ja sam im zato rekao: ‘Dobro, vi želite da ostanemo, ali možda ćete morati platiti za to'”, rekao je Trump.

Napomenuo je da SAD provodi brojne aktivnosti u Siriji.

“Radimo to iz mnogo razloga. No, to je i vrlo skupo za našu zemlju, a pomaže drugim zemljama više nego nama. Zato ćemo morati donijeti odluku o tome”, kazao je Trump.

Trump je krajem ožujka izjavio da će se američke snage uskoro povući iz Sirije, dodajući da je taj trenutak veoma blizu te naglasio da se drugi trebaju više pozabaviti tom zemljom.

Izvor: Agencije