Saudijska Arabija tvrdi da su pogubljeni imali fer suđenja

Misija Saudijske Arabije izrazila žaljenje jer je generalni sekretar UN-a izrazio zabrinutost zbog prirode optužnica (AFP)

Misija Saudijske Arabije pri Ujedinjenim narodima saopćila je da je 47 osoba, koje su pogubljene 1. januara, imalo fer i pravedna suđenja, bez obzira na njihovu intelektualnu, rasnu ili vjersku pripadnost.

Misija Saudijske Arabije je, također, izrazila duboko žaljenje jer je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izrazio zabrinutost zbog prirode optužnica i pravednosti suđenja, prenio je Reuters.

Ban je u ponedjeljak izjavio da je duboko zaprepašćen pogubljenjem istaknutog šiitskog imama Nimra al-Nimra te pozvao na mir i suzdržanost.

“Nimr i brojni drugi osuđenici pogubljeni su nakon suđenja koja su pojačala ozbiljnu zabrinutost zbog prirode optužbi i pravičnosti procesa”, navedno je u saopćenju glasnogovornika generalnog sekretara UN-a.

Ban je razgovarao o Nimrovom slučaju sa saudijskim liderima u više navrata i tražio od Saudijske Arabije da preinači sve smrtne kazne u neke druge, rekao je njegov glasnogovornik.

Generalni sekretar UN-a je, također, pozvao na mir i suzdržanost u reagiranju na pogubljenje šiitskog imama te zatražio od svih regionalnih lidera da rade kako bi bilo izbjegnuto pogoršanje vjerskog nasilja, naveo je Banov glasnogovornik.

Saudijska Arabija odlučila je u ponedjeljak prekinuti ekonomske odnose s Iranom, nakon što je ranije obustavila diplomatske veze s tom državom.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije izjavio je za Reuters da ta zemlja prekida sve ekonomske veze, ukida zračni promet i zabranjuje svojim državljanima da putuju u Iran.

Ne smiruju se tenzije između Rijada i Teherana nakon što su saudijske vlasti pogubile 47 osoba osuđenih zbog terorizma i pozivanja na nasilje, među kojima i vjerskog autoriteta šiita u toj zemlji Nimra al-Nimra.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana saopćilo je da Saudijska Arabija koristi napade na njenu Ambasadu u Teheranu kao izgovor za dizanje tenzija, nakon što je ta država dobila instrukcije da povuče svoju diplomatsku misiju iz Rijada.

Sudan i Bahrein su odlučili u potpunosti prekinuti diplomatske odnose s Iranom i protjerati diplomate iz te zemlje.

Izvor: Agencije