Saudijska Arabija: Uhapšeno 19 osoba zbog napada

Naer Muslim Hamad parkirao se na parkiralištu pored džamije i detonirao eksplozivni pojas (AP)

Saudijska Arabija uhapsila je 12 državljanja Pakistana i sedam Saudijske Arabije zbog povezanosti sa samoubilačkim bombaškim napadima na Poslanikovu džamiju u Mediji te drugim napadima u Džedi i Katifu.

Iz bliskoistočne kraljevine se navodi kako je bombaš-samoubica, koji je napao Poslanikovu džamiju u ponedjeljak, 26-godišnji Saudijac s historijom korištenja droge.

Naer Muslim Hamad parkirao se na parkiralištu pored džamije i detonirao eksplozivni pojas, ubivši četiri vojnika, navodi državna agencija SPA izjavu glasnogovornika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Objavljeni su identiteti i tri osobe koje su izvele napad u Katifu u ponedjeljak te kako nijedna od njih nema lične dokumente Saudijske Arabije.

Identitet napadača iz Džede

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud kazao je kako će njegova Vlada odgovorne za napade “napasti čeličnom šakom”.

“Kraljevstvo je u potpunosti odlučno napasti čeličnom šakom sve one koji napadaju umove i ideje naše drage omladine”, izjavio je on u utorak, tokom obraćanja naciji povodom muslimanskog praznika Bajrama.

Napad u Medini, 24 sata prije kraja mjeseca posta ramazana, izazvao je osude muslimanskih lidera iz cijelog svijeta.

U bombaškom napadu na američki konzulat u Džedi istog dana poginuo je samo napadač, a i u Katifu nije bilo drugih žrtava sem bombaša.

Saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova identificiralo je napadača iz Džede kao Abdullaha Waqara Khana, Pakistanca u 30-im godinama.

Sumnja se na ISIL

Ministarstvo je na Twitteru objavilo kako je Khan, vozač po profesiji, preselio u Džedu prije 12 godina, kako bi živio sa suprugom i njenim roditeljima.

Mnogi posmatrači smatraju kako je oružana grupa Islamska država Irak i Levant iza ovih napada.

Ova grupa, koja kontrolira dijelove istočne Sirije i zapadnog Iraka, često je kritizirala Saudijsku Arabiju.

ISIL je preuzeo odgovornost za nedjeljnu eksploziju automobila bombe u Bagdadu, u kojem je poginulo 250 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije