Saudijska Arabija ‘zadržala Haririja jer se nije suprostavio Hezbollahu’

Hariri je telefonskim pozivom 2. novembra pozvan u Rijad na susret s kraljem Salmanom (EPA)

Od trenutka kad je avion libanskog premijera Saada Haririja sletio u Saudijsku Arabiju u petak 3. novembra čekalo ga je iznenađenje – niko iz saudijske kraljevske porodice ili dužnosnika te zemlje nije ga dočekao kao što je do tada bilo uobičajeno pri dolasku libanskog premijera u posjet kralju Salmanu, kazali su visoki izvori bliski Haririju i visoki libanski dužnosnici i sigurnosne službe s kojima je razgovarao Reuters.

Njegov je telefon zaplijenjen, a sljedećeg dana prisiljen je na podnošenje ostavke na mjesto premijera u izjavi koju je prenosila televizijska stanica u saudijskom vlasništvu, prenosi Hina.

Taj je potez gurnuo Liban na vrh sukoba koji preoblikuju Bliski istok, a koji vode konzervativna sunitska kraljevina Saudijska Arabija i šiitski revolucionarni Iran.

Njihov rivalitet potpiruje sukobe u Iraku, Siriji i Jemenu, gdje podržavaju suprotstavljene strane i sada prijeti destabilizacijom Libana u kojemu su Saudijci dugo nastojali oslabiti Hezbollah koji uživa iransku podršku i koji predstavlja glavnu političku snagu u zemlji i dio je vladajuće koalicije.

Izvori bliski Haririju kažu kako je Saudijska Arabija zaključila da premijer – dugogodišnji saudijski saveznik i sin bivšeg premijera Rafica al-Haririja ubijenog 2005. – mora otići jer nije voljan suprotstaviti se Hezbollahu.

Zamjena bratom

Razni libanski izvori kažu kako se Rijad nada da će ga zamijeniti starijim bratom Bahaom Haririjem na mjestu glavnog libanskog sunitskog političara. Vjeruje se da je Bahaa u Saudijskoj Arabiji i članovi Haririjeve porodice pozvani su da doputuju u tu zemlju kako bi mu izrazili lojalnost no to su odbili učiniti, kažu izvori.

“Kad je Haririjev avion sletio u Rijad odmah je shvatio da nešto nije u redu”, kazao je izvor. “Niko ga nije dočekao”.

Saudijska Arabija odbacila je sugestije da je prisilila Haririja na ostavku i tvrdi da je slobodan čovjek. Saudijski dužnosnici nisu bili dostupni za komentare okolnosti njegova dolaska niti oduzimanja njegovog telefona ili za tvrdnje da ga namjeravaju zamijeniti bratom.

Hariri od podnošenja ostavke nije davao izjave u javnosti i nema naznaka kad bi se mogao vratiti u Liban.

Hariri je telefonskim pozivom 2. novembra pozvan u kraljevinu na susret s kraljem Salmanom.

Prije odlaska kazao je saradnicima kako će sljedeći ponedjeljak nastaviti razgovore, a svojim glasnogovornicima rekao je da će se tokom vikenda u Sharm Al Sheikhu susresti s egipatskim predsjednikom Abdel-Fatahom al-Sisijem na marginama Svjetskog foruma mladih.

Sastanak sa Salmanom

Hariri je po slijetanju otišao u svoju kuću u Rijadu. Njegova porodica obogatila se u Saudijskoj Arabiji i ima tamo nekretnine. Izvori bliski Haririju kažu da je libanski vođa u subotu ujutro primio poziv dužnosnika saudijskog protokola koji ga je pozvao na susret s princem Mohammedom bin Salmanom.

Čekao je gotovo četiri sata prije nego što mu je predan govor kojim podnosi ostavku koji je trebao pročitati na televiziji, kazao je izvor.

“Od trenutka njegova dolaska Saudijci su iskazali nepoštovanje prema Haririju”, kazao je drugi libanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Hariri često odlazi u Saudijsku Arabiju. Tokom posjeta nekoliko dana ranije princ Mohammed bin Salman dogovorio mu je susrete s visokim obavještajnim dužnosnicima i ministrom za zaljevska pitanja Tamerom al-Sabhanom, ključnim saudijskim čovjekom za Liban.

Hariri se s toga puta u Bejrut vratio “zadovoljan i opušten”, kazali su izvori u njegovoj pratnji. Saradnicima je kazao kako je čuo “ohrabrujuće stvari” od princa uključujući obećanje da će se aktivirati saudijski paket pomoći libanskoj vojsci.

Haririjevo stajalište

Izvori bliski Haririju kazali su kako je libanski premijer vjerovao da je uvjerio saudijske dužnosnike u potrebu održavanja “razumijevanja” s Hezbollahom radi očuvanja libanske stabilnosti.

Hezbollah raspolaže teško naoružanim snagama u dodatku na mjesta u parlamentu i vladi. Napori kojima se, uz potporu Saudijske Arabije, nastojala oslabiti ta grupa u Libanu prije deset godina doveli su do sunitsko-šiitskih sukoba i Hezbollahovog osvajanja Bejruta.

“Ono što se dogodilo na tim susretima, vjerujem, je da je Hariri otkrio svoja stajališta kako postupati s Hezbollahom u Libanu, a to je da bi suprotstavljanje destabiliziralo zemlju. Mislim da im se nije dopalo to što su čuli”, kazao je jedan izvor koji je bio upoznat sa sadržajem tih susreta.

Izvor je kazao kako je Hariri rekao Sabhanu da “nas ne smatra odgovornima za nešto što je izvan njegove kontrole ili izvan libanske kontrole”. No Hariri je podcijenio saudijsko stajalište o Hezbollahu, rekao je izvor.

“Za Saudijce to je egzistencijalna bitka. To je ili crno ili bijelo. Mi smo u Libanu naviknuti na sivo”, kazao je izvor. Sabhan nije bio dostupan za komentar.

Haririjeva ostavka šokirala je njegov tim. Libanski predsjednik Michel Aoun, saveznik Hezbollaha, kazao je stranim ambasadorima u Libanu da je Saudijska Arabija otela Haririja, kazao je visoki libanski dužnosnik.

U petak Francuska je poručila kako želi da Hariri uživa “punu slobodu kretanja”.

Strah od atentata

U govoru Hariri je kazao kako se boji atentata i optužio je Iran i Hezbollah da izazivaju sukobe u regiji. Kazao je da će arapski svijet “odrezati ruke koje se zloslutno šire prema njemu” što nije uobičajeni Haririjev jezik.

Haririjeva ostavka dogodila se u trenutku kad je više od 200 osoba među kojima i 11 saudijskih prinčeva, bivši ministri i bogataši, uhapšeno u antikorupcijskoj kampanji u Saudijskoj Arabiji.

Prvobitno se vjerovalo da je Hariri meta te kampanje zbog poslovanja njegove porodice no izvori bliski libanskom premijeru  kažu kako je prisiljen na ostavku zbog napora Saudijaca da se suprotstave Iranu.

Hariri je nakon ostavke odveden kod saudijskog kralja i snimke su prikazane na televiziji. Potom je avionom prevezen u Abu Dhabi na susret s princem Mohammedom bin Zayedom, glavnim saudijskim saveznikom u regiji. Vratio se u Rjiad i primio je zapadne ambasadore.

Izvori bliski Haririju kažu da ga Saudijci drže u kućnom pritvoru dok pokušavaju organizirati promjenu vodstva Haririjevog Pokreta za budućnost tako što će postaviti njegova starijeg brata Bahau na čelo. Dva brata u zategnutim su odnosima godinama.

Pokret budućnosti u saopćenju objavio je kako Saad Hariri uživa njihovu punu podršku. Haririjev saradnik ministar unutrašnjih poslova Nohad Mahnuk odbacio je ideju da Bahaa zamijeni brata.

“Mi nismo stado ovaca ili komad zemlje čiji se vlasnik može promijeniti. U Libanu stvari se mijenjaju na izborima, a ne izražavanjem lojalnosti”.

Članovi porodice, suradnici i političari koji su kontaktirali Haririja u Rijadu kažu kako je suzdržan i oklijeva reći bilo što osim da je dobro. Na pitanja vraća li se odgovara da je to – u Božjim rukama.

Izvor: Agencije