Saudijska Arabija: Zatvorenici iz ‘Ritz-Carltona’ nastavili svoje poslove

Saudijska vlada nije iznosila mnogo detalja o prirodi dogovora koji je postigla s tim zatvorenicima (Reuters)

Prinčevi i istaknuti biznismeni koje su saudijske vlasti nedavno pustile na slobodu ponovo su se pojavili u javnosti nakon što su izgubili milijarde dolara bogatstva, izvještava američka agencija Bloomberg.  

Agencija u svom izvještaju navodi da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman saopćio da je njegova antikorupcijska kampanja ostvarila veliki uspjeh nakon gotovo 15 mjeseci od hapšenja jednog broja najimućnijih ljudi u Kraljevini koji su držani u pritvoru u hotelu “Ritz-Carlton” u glavnom saudijskom gradu Rijadu.

Komisija za borbu protiv korupcije na čelu s Bin Salmanom otkriva da je vratila približno 107 milijardi dolara, u kombinaciji gotovine, nekretnina, kompanija i vrijednosnih papira, od 87 osoba.   

Saudijska vlada nije iznosila mnogo detalja o prirodi dogovora koji je postigla s tim zatvorenicima, osim što je potvrdila da je vratila iznos od milijardu dolara od Mutaiba bin Abdullaha, bivšeg šefa Nacionalne garde. 

Prije manje od četiri mjeseca Bin Salman je obavijestio agenciju Bloomberg da je saudijska Komisija za borbu protiv korupcije prikupila 35 milijardi dolara od zatvorenika.    

Međutim, Bloomberg komentira da je teško provjeriti tvrdnje te Komisije zbog netransparentnosti saudijskog tržišta. 

Bloombergov spisak

Ističe da preduzeća s malim brojem dioničara rijetko otkrivaju svoje finansijske podatke, kao i da je vrijednost nekretnina, imovine koju preferiraju mnogi imućni u državi, sakrivena zbog neevidentiranih transakcija i skrivanja kupaca.

Bloomberg u svom izvještaju navodi spisak za koji kaže da je najnoviji o statusu četiri milijardera koja su saudijske vlasti oslobodile, a to su:

1. Princ Al-Waleed bin Talal bin Al-Saud, najbogatija osoba u Saudijskoj Arabiji.

Pušten na slobodu u januaru 2018.

Promjena u neto vrijednosti imovine od dana prije hapšenja: bogatstvo mu je smanjeno za četiri milijarde dolara na 15 milijardi dolara.

2. Mohammed al-Amoudi, druga najbogatija osoba u zemlji, pušten je na slobodu 27. januara 2019.

Promjena u neto vrijednosti imovine: smanjena za 1,4 milijarde dolara na 8,7 milijardi dolara. 

3. Saleh Kamel

Oslobođen u januaru 2019.

Promjena u neto vrijednosti imovine: smanjena za 700 miliona dolara na trenutnih tri milijarde dolara. 

4. Fawaz Alhokair

Oslobođen u januaru 2018.

Promjena u neto vrijednosti imovine: bogatstvo mu je smanjeno je za 520 miliona dolara na otprilike 950 miliona dolara. 

Izvor: Agencije