Saudijska grupa objavila fotografiju koja podsjeća na 11. septembar

Objava na Twitteru je prevedena na engleski i francuska i podijeljena je nekoliko hiljada puta prije nego što je profil obrisan (Twitter)

Grupa u Saudijskoj Arabiji izvinila se i obrisala objavu na Twitteru na kojoj je bila prikazana montirana fotografija putničkog aviona kompanije Air Canada kako ide prema najvišem neboderu u Torontu uz poruku protiv miješanja u tuđe poslove. 

Mnogi korisnici društvenih mreža su primijetili da fotografija podsjeća na scene napada na SAD 11. septembra 2001, kada je ubijeno gotovo 3.000 ljudi nakon što je 19 otmičara otelo avione – njih 15 su bili Saudijci – i zabilo se u zgrade Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku te u Pentagon. 

Ova objava dolazi uslijed diplomatskog spora između Kanade i Saudijske Arabije nakon što je Ottawa osudila hapšenje aktivista u ovoj zemlji. 

Grupa Infographic KSA, koja je na svojoj web stranici opisana kao volonterska grupa saudijske omladine zainteresirane za tehnologiju, objavila je fotografiju uz upozorenje: “Onaj ko se miješa u ono što nije njegovo posao, pronaći će ono što mu nije po volji.”

Također se optužuje Kanada da “gura nos tamo gdje ne treba”. Infographic KSA ima više od 350.000 pratilaca na Twitteru.

Objava na Twitteru je prevedena na engleski i francuska i podijeljena je nekoliko hiljada puta prije nego što je profil obrisan. 

Izvinjenje grupe

Grupa se kasnije izvinila za “neprimjeren sadržaj” navodeći da je fotografija trebala simbolizirati povratak kanadskog ambasadora Dennisa Horaka, kojem je u ponedjeljak naređeno da napusti kraljevstvo u roku od 24 sata zbog diplomatskog spora. 

Al Jazeera je kontaktirala kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova za komentar o tweetu ali do objave teksta nije dobila odgovor. 

Saudijska Arabija je uvijek negirala bilo kakvu umješanost u napade 11. septembra, koji su izazvali “globalni rat protiv terorizma” što je dovelo do invazije na Afganistan i Irak. 

Porodice žrtava već godinama lobiraju u SAD kako bi dobile pravo da tuže S. Arabiju na američkim sudovima, navodeći da je Rijad pomogao u planiranju otmice aviona.

Izvor: Al Jazeera