Saudijske vlasti uhapsile poznatog komičara

Organizacija za zaštitu ljudska prava ALQST ističe da će Al-Hazmi biti izveden pred specijalni sud za terorizam (Twitter)

Aktivisti i borci za ljudska prava tvrde da su saudijske vlasti uhapsile poznatog komičara Abdul Aziza Al-Mahdija Al-Hazmija, pod optužbom da je iskazivao solidarnost s političkim zatvorenicima u Saudijskoj Arabiji.

Organizacija za zaštitu ljudska prava u Saudijskoj Arabiji ALQST ističe da se Al-Hazmi nalazi u zatvoru Malaz u Rijadu te da će biti izveden pred specijalni sud za terorizam.

“Sloboda umjetniku koji nije zaboravio svoju moralnu ulogu”, objavio je na svom Twitter nalogu Yahya Assiri, direktor organizacije ALQST.

Naglasio je da se distancira od kvaziumjetnika, čija se gluma tokom mjeseca ramazana ove godine svela samo na “zatvor, represiju i zatrašivanje društva, kako bi se dokazalo da smo uz policijsku državu”.

Twitter nalog ‘Zatvorenici savjesti’

Aktivisti iz Saudijske Arabije osudili su preko Twittera represivnu politiku režima protiv opozicije, tražeći da saudijski umjetnik i svi politički zatvorenici budu pušteni na slobodu.

Saudijske vlasti su prije nekoliko dana uhapsile dvije aktivistice za ljudska prava, u okviru kampanje koja se vodi već danima protiv aktivista u ovoj kraljevini, kako navodi Twitter nalog “Zatvorenici savjesti”.

Spomenuti nalog na Twitteru također prenosi od organizacije ALQST da su saudijske vlasti nedavno počele provoditi racije i pretrese u više kuća aktivista i aktivistica za ljudska prava.

U sklopu te kampanje uhapšene su i Nouf bint Abdulaziz al-Jerawi, aktivistica i istraživačica koja se bavi pitanjem proizvoljnih hapšenja, te aktivistica za ljudska prava Maya al-Zahrani.

Izvor: Agencije