Saudijske žene ipak sjele za volan i vozile

Iako je 26. listopada dugo najavljivan kao ključan datum u nastojanju da se ukine zabrana ženama da voze, saudijske aktivistice koje se bore za to žensko pravo odustale su od demonstracija.

Unatoč odustajanju od demonstracija, neke od saudijskih žena u subotu ujutro su ipak sjele na mjesto vozača, zbog čega je na ulicama Rijada veliki broj punktova na kojima policija kontrolira sudionike u prometu.

Saudijske vlasti su zaprijetile da će uhititi svaku ženu koja bude zatečena za uparvljačem vozila te da će se prema njima postupati prema zakonu.

Raniji pokušaji ostvarivanja prava na vožnju su propali, o čemu Hala al-Dosari, aktivistica koja otvoreno podržava borbu za prava žena u Saudijskoj Arabiji, tvrdi kako vlasti ipak slušaju ono što žene imaju reći, jer su “prilično glasne”.

Ukinuti zabranu

“Samo želimo nešto ispraviti. Tokom proteklih godina, postignut je napredak kad je riječ o obrazovanju žena, koje su počele pohađati predavanja iz biologije, kemije i drugih područja. Kada je riječ o stjecanju diploma i stipendija, dobiva ih više žena nego muškaraca. Glavni problem je kako uključiti žene u područja javnog života bez mnogo ograničavanja, kao što su zabrana vožnje i zakonsko starateljstvo nad ženama”, navodi Hala al-Dosari glavne probleme s kojima se saudijske žene suočavaju.

Priznaje kako su u području obrazovanja i priprema za samostalan život žene ipak dobro obrazovane i pripremljene.

“Što se tiče vožnje, prometna policija zaustavlja ljude i traži od žena potpis na obećanje da više neće voziti. Od njihovih staratelja traže da potpišu obećanje da im više neće davati ključeve i spriječiti ih da voze. Takve stvari su se dešavale, ali to ne znači da se nećemo jače boriti, na miran način, za ukidanje zabrane, jer je to zaista neetično i nelegalno”, zaključila je Hala al-Dosari.

Izvor: Al Jazeera