Saudijski kralj i princ izrazili saučešće Khashoggijevom sinu

Predsjednici SAD-a i Turske složili su se u telefonskom razgovoru da slučaj saudijskog novinara 'treba rasvijetliti sa svih aspekata' (EPA)

Saudijski kralj Salman i princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pozvali su Salaha Khashoggija, sina ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, i izrazili saučešće, javila je saudijska novinska agencija.

Navodno je, kako prenosi agencija, sin novinara zahvalio saudijskim vladarima na pozivu.

Nakon što je negirala bilo kakvu umiješanost u nestanak Khashoggija, kojem se gubio trag od 2. oktobra, nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, Saudijska Arabija je u subotu saopćila da je on ubijen u tuči u toj zgradi.

Ministar vanjskih poslova Saudijska Arabije Adel al-Jubeir potvrdio je da je u konzulatu te zemlje u Istanbulu ubijen novinar Jamal Khashoggi, ali da za to nije znao Mohammed bin Salman, prenosi Anadolija.

“Princ Bin Salman je i lično negirao da zna bilo šta o tome. Niko od umiješanih u ubistvo nije blizak s princem”, kazao je Jubeir.

Američki senatori optužili Bin Salmana

“Bila je to operacija u kojoj su pojedinci prekoračili odgovornosti koje su imali i napravili grešku kada su ubili Jamala Khashoggija i pokušali to sakriti”, dodao je on.

Na upit kako je moguće da se 60-godišnji kolumnist suprotstavio i tukao sa 15 pripadnika saudijskih snaga sigurnosti, Jubeir je rekao kako ne vjeruje da je svih 15 članova tog tima bilo u konzulatu kada se to dogodilo.

“Istražujemo sve pojedince iz tog tima. Pokušavamo otkriti kako su bili organizirani”, kazao je Jubeir.

Riječ je o 15 saudijskih državljana i službenika koji su došli u Tursku na dan Khashoggijevog ulaska u konzulat i također bili u toj zgradi, a zatim napustili Tursku.

Nekoliko američkih senatora je proteklih dana javno optuživalo Bin Salmana za direktnu upletenost i organiziranje Khashoggijevog ubistva.

Šef saudijske diplomatije je odbacio te optužbe i kazao da nisu bazirane na činjenicama, već na emocijama.

“Bila je to ogromna greška”, kazao je Jubeir i dodao da vlada u Rijadu ne zna detalje o ubistvu, niti gdje se tijelo ubijenog nalazi.

On je na kraju izrazio saučešće porodici ubijenog novinara Khashoggija.

Razgovarali Trump i Erdogan

Predsjednici SAD-a i Turske, Donald Trump i Recep Tayyip Erdogan, složili su se u telefonskom razgovoru da slučaj saudijskog novinara “treba rasvijetliti sa svih aspekata”, javila je agencija Anadolija.

Erdogan je u nedjelju najavio da će u utorak objaviti detalje turske istrage o smrti Khashoggija.

Erdogan je, obraćajući se pristalicama u Istanbulu, istakao da Turska traži pravdu i da će detaljno o tome pričati u govoru pred članovima vladajuće Partije pravde i razvoja u Parlamentu, prenijela je agencija AP.

Američki ministar finansija Steve Mnuchin, nakon što je otkazao učešće na investicijskoj konferenciji u Saudijskoj Arabiji, ponovo je potvrdio svoj dolazak.

Odluku da posjeti Saudijsku Arabiju krajem mjeseca, uprkos nestanku novinara, branio je navodima da su ekonomski i strateški odnosi dvije zemlje previše važni.

“Imamo važne odnose sa Sudijcima, koji su fokusirani na borbu protiv finansiranja terorista i naše zajedničke interese da spriječimo Iran da širi terorizam i druge probleme”, rekoa je Mnuchin.

Njemačka ograničila prodaju oružja Rijadu

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je njena vlada ograničila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i da pod trenutnim okolnostima ne može izvoziti oružje u tu zemlju.

Nakon sastanka s premijerom pokrajine Hessen Volkerom Bouffierom, Merkel je osudila ubistvo novinara Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Naglasivši da se cijeli slučaj mora hitno rasvijetliti, Merkel je kazala da još uvijek ništa nema na stolu, niti je neko odgovarao za ubistvo.

“Mi smo odveć ograničili prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, a u ovoj situaciji je prodaja nemoguća”, rekla je Merkel.

Kancelarka je također kazala kako će nastaviti kontakte kako bi došlo do međunarodne reakcije zbog ubistva novinara Khashoggija.

Saudijska Arabija je od početka godine kupila oružje od Njemačke u vrijednosti od 417 miliona eura.

Khashoggijeva zaručnica dobila zaštitu

Samo Alžir je kupio više njemačkog oružja ove godine, i to u vrijednosti od 741,5 miliona eura.

Njemačka je prije dvije godine Saudijskoj Arabiji prodala oružje u vrijednosti od 530 miliona eura, a prošle godine tu prodaju reducirala na 249 miliona eura.

Zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija dobila je 24-satnu policijsku zaštitu, javlja Anadolija.

Ured guvernera Istanbula je izdao naredbu o zaštiti Hatice Cengiz kako bi joj bila garantirana sigurnost.

Shodno odluci, istanbulska policija će do daljnjeg biti u pratnji Cengiz.

Izvor: Agencije