Saudijski kralj naredio istragu o nestalom novinaru Khashoggiju

Saudijske Arabije poručila da se oštro protivi nametanju ekonomskih sankcija zbog slučaja nestanka novinara (Reuters)

Saudijski kralj Salman naredio je istragu o nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija, nakon što su turske vlasti najavile pretres saudijskog konzulata u Istanbulu, u koji je Khashoggi ušao 2. oktobra, nakon čega mu se gubi trag.

To je izvijestila agencija Bloomberg, a prenosi Reuters. Britanska agencija prethodno je prenijela navode televizije NTV koja je, pozivajući se na diplomatske izvore, objavila da će turske vlasti danas poslijepodne izvršiti pretres konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu u okviru istrage o nestanku saudijskog novinara.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Salman su sinoć razgovarali o neophodnosti formiranja zajedničkog tijela koje će provesti istragu i rasvijetliti slučaj nestanka novinara koji je postao jedna od udarnih tema na međunarodnom planu.

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini danas je izjavila da će o tom slučaju biti govora i na sastanku ministara vanjskih poslova članica te organizacije koji počinje u Luxemburgu.

Vlade Velike Britanije, Francuske i Njemačke uputile su jučer direktni apel vlastima Saudijske Arabije i zatražile potpun i detaljan odgovor na slučaj nestanka Khashoggija.

“Odbrana slobode mišljenja i slobode medija i zaštita novinara ključni su prioriteti za Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku”, navodi se u zajedničkoj izjavi šefova diplomatija tri zemlje.

Ministri Heiko Maas, Jeremy Hunt i Jean-Yves Le Drian navode da se u tom kontekstu mora hitno rasvijetliti slučaj nestanka saudijskog novinara Khashoggija.

Nestanak novinara

Khashoggi, novinar koji je radio za Washington Post i bio kritičar režima u Rijadu, vodi se kao nestao nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi podigao dokumente.

Turske vlasti iznijele su bojazan da su ga ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije, što Rijad negira i tvrdi da su optužbe neosnovane.

Saudijska Arabija, zasad, nije pružila nikakve dokaze da je Khashoggi izašao živ iz konzulata, a njegova vjerenica, koja ga je čekala ispred zgrade, tvrdi da nije uopšte ni izašao.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je otvoreno zaprijetio Saudijskoj Arabiji da će se suočiti s ozbiljnim kaznama ako se ispostave tačnim tvrdnje da je ubijen u kompleksu konzulata.

S druge strane, vlada Saudijske Arabije jučer je poručila da se oštro protivi i da će odgovoriti na sve prijetnje i pokušaje nametanja ekonomskih sankcija zbog slučaja nestanka novinara.

Izvor: Agencije