Saudijski kralj otkazao posjetu Egiptu

Kralj Salman, navodno, želio da sa egipatskim predsjednikom razgovara o nekoliko važnih tema (Reuters)

Saudijski kralj Salman Bin Abdulaziz je otkazao svoju posjetu Egiptu zbog neslaganja dvije države u vezi pitanja koja se tiču regije Bliskog istoka, javila je stranica Almesryoon.com.

Kako su javili arapski mediji, bilo je jasno da do planirane posjete neće doći zbog informacija koje su procurile u javnost da je Egipat razmijenio informacije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima koje ne idu u prilog Saudijskoj Arabiji.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel Al-Jubei je odbacio navode da je saudijski kralj imao namjeru da posjeti Egipat kada se vraćao iz Washingtona.

Arapske vojne snage

S druge strane, nekoliko medijskih kuća je objavilo informaciju da je kralj Salman želio da sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem razgovara o nekoliko važnih tema.

Glavna tema je, navodno, trebala biti formiranje zajedničkih arapskih vojnih snaga.

Saudijski kralj Salman izjavio je prethodno tokom prve posjete Bijeloj kući od imenovanja kako je njegova zemlja spremna na saradnju s Amerikom za postizanje stabilnosti na Bliskom istoku.

”Naše su veze od koristi ne samo za naše dvije zemlje nego za cijelu regiju, pa i svijet. To je značajno te stoga želimo produbljivati naše veze i saradnju na svim poljima”, kazao je kralj Salman.

Izvor: Agencije