Saudijski kralj pozvao Katarane da obave hadž

Muslimani bi barem jednom u životu, ukoliko im zdravlje i finansije dozvoljavaju, trebali obaviti hadž (Reuters)

Saudijska Arabija će otvoriti svoju kopnenu granicu s Katarom kako bi dozvolila hodočasnicima iz ove države da prođu i obave hadž, objavila je zvanična saudijska novinska agencija.

U saopćenju objavljenom u četvrtak se navodi kako će granični prijelaz Salwa biti otvoren za katarske državljane koji žele obaviti hodočašće i kako će oni prolaziti bez potrebnih elektronskih dozvola.

Dodaje se kako je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud pozvao Katarane da ove godine obave hadž o njegovom trošku.

Kralj Salman je, također, naredio da privatni mlazni avioni, koji pripadaju saudijskim aviokompanijama, otputuju na aerodrom u Dohu kako bi “doveo sve katarske hodočasnike o njegovom trošku”.

Politizacija hodočašća

Granični prijelaz Salwa je zatvoren nakon što su Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli diplomatske i trgovinske veze s Katarom 5. juna, optuživši ovu zaljevsku državu da podržava “terorizam”, što Doha negira.

Aerodrom u Džedi je odredište svih hodočasnika koji dolaze u Meku i Medinu da obave hadž.

Po istoj kraljevskoj direktivi, katarski državljani će također biti prebačeni u Meku sa aerodroma Kralj Fahag i Ihsaa, koji se nalaze na istoku Saudijske Arabije.

Još nema reakcije katarskih vlasti na ovu objavu.

Prošlog mjeseca je Saudijska Arabija objavila kako će dozvoliti svim Kataranima koji žele obaviti hadž ove godine ulazak u državu, ali im je nametnula neke restrikcije, među kojima je i ta da oni moraju doći avionom kompanije koja ima dogovor s Rijadom.

Katarske vlasti su potom optužile Rijad da politizira hadž i dovodi hodočašće u Meku u opasnost, jer odbija garantirati sigurnost hodočasnika iz Katara.

Jedan od pet stubova islama

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i UAE blokirali su direktni i kopneni saobraćaj ka i iz Katara te zatvorili svoj zračni prostor za sve letove Qatar Airwaysa nakon prekida veza sa zaljevskim susjedom u junu.

U sklopu blokade, ova grupa država zatražila je da svi katarski državljani napuste ove četiri zemlje.

Doha nije nametnula slične restrikcije kada je riječ o četiri arapske nacije.

Muslimani bi barem jednom u životu, ukoliko im zdravlje i finansije dozvoljavaju, trebali obaviti hadž, jedan od pet stubova islama.

Izvor: Al Jazeera i agencije