Saudijski kralj razriješio nasljednika trona

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz je razriješio je svog mlađeg polubrata Muqrina dužnosti prestolonasljednika i imenovao svog nećaka, zamjenika prestolonasljednika Mohammeda bin Nayefa, za svog novog nasljednika.

Kraljev dekret o preustroju objavljen je na državnoj televiziji rano u srijedu.

Razrešenje princa Muqrina s dužnosti navodno se desilo na njegov zahtjev. Mohamed bin Nayef, 55-godišnji unuk osnivača Saudijske Arabije, imenovan je kao krunski princ i ministar unutrašnjih poslova.


Prvi put u historiji Saudijske Arabije za prestolonasljednika imenovan unuk, a ne sin osnivača [Al Jazeera]

Mohamed Vall, reporter Al Jazeere, izvijestio je da ovi potezi predstavljaju veliku promjenu u Saudijskoj Arabiji.

“Ovo je prvi put da je unuk utemeljitelja zemlje [Abulaziza Ibn Sauda], a ne sin, imenovan za prestolonasljednika”, rekao on.

‘Politički potres’

Khalil Jahshan, izvršni direktor Arapskog centra u Washingtonu, rekao je da ova rekonstrukcija predstavlja “politički potres najveće jačine”.

“Saudijska Arabija koju smo znali do nekoliko sati ranije više ne postoji”, rekao je Jahsan Al Jazeeri i dodao: “To su ozbiljne promjene koje će imati posljedice ne samo na lokalnoj, već i na međunarodnoj razini”.

“Ovo je veoma odlučan odgovor kralja Salmana na sumnje koje su neki stručnjaci izrazili u pogledu njegovog zdravlja, odlučnost i kontrole nad političkim pitanjima u zemlji. To je njegov nedvosmislen odgovor”, dodao je Jahsan.

Kralj Salman je također imenovao svog sina, princa Mohammeda bin Salmana, za zamjenika prestolonasljednika, a zamijenio je ministra vanjskih poslova, princa Sauda al-Faisala s ambasadorom u Washingtonu Adelom al-Jubeirom.

Izvor: Al Jazeera i agencije