Saudijski kralj u posjeti Bijeloj kući

Saudijski kralj Salman izjavio je tokom prve posjete Bijeloj kući od imenovanja kako je njegova zemlja spremna na saradnju s Amerikom za postizanje stabilnosti na Bliskom istoku.

Pitanja Sirije i Jemena su na dnevnom redu susreta saudijskog kralja s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Obje zemlje dijele zabrinutost zbog situacije, izjavio je Obama. Posjetu Washingtonu saudijskog kralja vidi kao pokazatelj prijateljstva SAD-a i Saudijske Arabije.

”Nastavljamo iznimno tijesnu saradnju kad je u pitanju borba protiv terorizma, u regiji i diljem svijeta. To uključuje i borbu protiv ISIL-a. Razgovaramo i o značaju provedbe dogovora koji treba osigurati da Iran nema nuklearno oružje. Suprotno djelovanje destabilizira cijeli regiju”, rekao je Obama.

”Naše su veze od koristi ne samo za naše dvije zemlje nego za cijelu regiju, pa i svijet. To je značajno te stoga želimo produbljivati naše veze i saradnju na svim poljima”, kazao je kralj Salman.

Interes Saudijaca je prije svega Iran, dok Amerikanci postavljaju niz bliskoistočnih pitanja kao prioritet, javlja reporterka Al Jazeere Patty Culhane.

Sukob u Jemenu

”Predsjednik Obama u svojim izjavama je naznačio da Iran nije njegova glavna tema. Tu je najprije Jemen u kojem, kako je rekao, treba postići političko rješenje, kao i pojačati humanitarnu pomoć. Iza zatvorenih vrata će vjerovatno biti pritisaka na kralja u tom smislu.

Iako američka administracija na to poziva duže vrijeme, to ih nije spriječilo da tokom ljeta osiguraju municiju za saudijski arsenal vrijednu pola milijarde dolara. Zatim, tu je Sirija za koju se opet spominje potreba političkog rješenja. No, ono što je novo, a o čemu smo razgovarali sa jednim od vodećih savjetnika za sigurnost ovdje, Benom Rhodesom, jeste to da će poruka Saudijcima biti da moraju zaustaviti finansiranje najekstremnijih dijelova opozicije. To su njegove riječi”, javila je Culhane.

Kad je kralj Salman preuzeo vlast u Saudijskoj Arabiji, Obama mu je odao počast time što je promijenio plan putovanja i lično ga posjetio. Ali, kada je predsjednik SAD-a pozvao kralja na samit Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva, u posljednji čas je objavljeno da kralj ne može doći, što je u SAD-u shvaćeno kao uvreda. Sada će pokušati to prebroditi kraljevom posjetom Bijeloj kući.

Mnogi u SAD-u smatraju da Saudijci dolaze s listom želja za vojnu pomoć, naročito zbog zabrinutosti koju je izazvao sporazum s Iranom.

“Svakako se nadaju različitim oblicima vojne pomoći. Željeli bi da im izvezemo više vrsta oružja, ali teško nam je pristati na to, zbog naše predanosti Izraelu i njegovoj kvantitativnoj vojnoj prednosti, koja je dugoročna politika kada je riječ o izvozu oružja u tu regiju”, kaže Ben Friedman sa Instituta Cato.

U toku su pregovori o kupovini fregata, druge vojne opreme i obuci vojske, ali jedan viši američki zvaničnik kaže da ne treba očekivati značajna saopštenja o tome u skoroj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera