Saudijski kralj: Udarit ćemo ih čeličnom pesnicom

U napadu u Medini u blizini Poslanikove džamije poginula su četiri čuvara (Reuters)

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud obećao je da će njegova Vlada “udariti čeličnom pesnicom”, nakon niza napada na tu zemlju.

Četiri čuvara ubijena su u ponedjeljak ispred Poslanikove džamije u Medini, drugom najsvetijem mjestu u islamu, dok su bombaši samoubice također napali još dva grada. 

“Kraljevstvo je čvrsto opredijeljeno da udari čeličnom pesnicom sve one koje ciljaju umove ili ideje naših dragih mladih ljudi”, rekao je Salman u obraćanju naciji povodom Bajrama. 

Napad u Medini osudili su muslimanski lideri širom svijeta. 

Saudijska vladajuća porodica smatra sebe zaštitnikom islamskih najsvetijih mjesta Meke i Medine. 

Nakon napada, saudijski princ Mohammed bin Nayef bin Abdul-Aziz, koji predvodi antiterorističke aktivnosti u zemlji, posjetio je povrijeđene i pokušao uvjeriti Saudijce da je sigurnost na “najvećem nivou”. 

“Znam da nije jednostavno suočiti se sa terorističkom operacijom. Prošao sam kroz to iskustvo ranije, znam kako se osjećate”, rekao je. 

Osumnjičeni iz Pakistana

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad u Medini ili druga dva samoubilačka napada ispred šiitske džamije u istočnom gradu Qatifu te u blizini američkog konzulata u Jeddahu.

U ova posljednja dva napada poginuli su samo napadači.

Saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je napadač u Jeddahu Abdullah Waqar Khan, Pakistanac u ranim 30-im. Navodi se da je on bio vozač koji je preselio u ovaj grad prije dvanaest godina, da tu živi sa suprugom i njenim roditeljima. 

Pakistan je saopćio da će istražiti da li je napadač bio njegov državljanin. 

Mnogi sumnjaju da iza napada stoji Islamska država Irak i Levant (ISIL). 

Oružana grupa koja kontrolira istočne dijelove Sirije i sjevernog Iraka, povremeno je objavljivala da ne priznaje saudijsku kraljevsku porodicu i preuzimala je odgovornost za napade na šiitske džamije u Qatifu i drugim gradovima. 

ISIL je dan prije izvršio bombaški napad na ulicama Bagdada u kojem je poginulo više od dvjesto ljudi. 

Izvor: Al Jazeera i agencije