Saudijski opozicionari traže da princ Ahmad preuzme vlast

Princ Ahmad Abdul Aziz je poznat po tome da se protivi politikama svog nećaka (Reuters)

Web portal Alkhaleej Online otkriva da saudijski opozicioni blok, koji sebe naziva Savez za dobro upravljanje, zahtijeva da princ Ahmad bin Abdul Aziz preuzme vlast u Saudijskoj Arabiji u prelaznom periodu, rekavši kako su kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdul Aziz i krunski princ nekompetentni da vladaju državom.

Novi blok je rekao, u svom prvom saopćenju, da “podržava dolazak princa Ahmada na vlast u prelaznom periodu od godinu dana s ustavnom izjavom sve dok saudijski narod ne odluči o svojoj sudbini”. Novi saudijski blok je svoju podršku obrazložio time da “princ Ahmad želi spasiti državu, da je nenaklonjen vlastima i da nikada nije bio strana koja je učestvovala u kršenjima prava koja su se dogodila u prethodnim razdobljima”.

Savez za dobro upravljanje smatra da saudijski kralj i prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nisu kompetentni da vladaju zemljom, te da njihov pristup upravljanju državom izlaže Kraljevinu, njene svetinje, narod i resurse rizicima”.

Povratak s garancijama

Princ Ahmad, brat saudijskog kralja, vratio se u Saudijsku Arabiju krajem prošlog mjeseca, nakon nekoliko mjeseci provedenih u Londonu. U zemlju se vratio nakon što je dobio sigurnosne garancije od Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Princ Ahmad Abdul Aziz je poznat po tome da se protivi politikama svog nećaka. U ljeto 2017. godine, kada je bio jedan od članova Vijeća odanosti, princ Ahmad je odbio da imenuje Mohammeda bin Salmana za prijestolonasljednika. Također, nije želio dati prisegu na odanosti svom nećaku kada je proglašen prijestolonasljednikom.

Princ Ahmad je u septembru otvoreno kritizirao rat u Jemenu, smatrajući da su za posljedice ovog rata odgovorni kralj i njegov sin, a ne porodica Al Saud.

Prema portalu Alkhaleej Online, novi saudijski opozicioni blok čini šest političkih pokreta i sedam nezavisnih ličnosti, a to su: Pokret Karama kojeg vodi Maan al-Jarba, pokret Ahrar Yam i Hamdan na čelu sa Abdul Hadijem al-Yamijem, pokret Oslobađanje Arapskog poluotoka kojeg vodi Dakhil bin Nasser al-Qahtani, pokret Arapski poluotok, pod vodstvom Marzouqa Mishaana al-Otaibija i pokret Pravo i pravda na čelu sa Meenaom bin Mahdelom.

Blok uključuje i nezavisne figure: Haruna Amina Ahmeda, Abdul Aziza Al Moayada, Khalida bin Farhana Al Sauda, Amina Abdul Ilaha Alija, Faisala Nassera al-Rashaidana, Alija al-Ammara i Hassana al-Kananija.

Izvor: Al Jazeera i agencije