Saudijski princ pritvoren u rekordnoj zapljeni droge

Libanska državna novinska agencija navodi da je privatni avion išao za Rijad i da je nosio 40 kofera punih Captagona (AP)

Saudijski princ i još četiri osobe privedene su u Libanu prilikom najveće zapljene narkotika u historiji aerodroma u Bejrutu, objavile su službe sigurnosti.

Princ Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz, nalazi se među osobama koje su pritvorili pripadnici osiguranja aerodroma prilikom, kako se navodi, „pokušaja šverca blizu dvije tone pilula Captagon i nešto kokaina“, navode agencije.

„Operacija krijumčarenja je najveća koja je osujećena na Međunarodnom aerodromu Bejrut“, kazao je neimenovani izvor za agenciju AFP.

Captagon je brendirano ime sintetičkog stimulanta amfetamina penetilina.

Proizvodnja ovog narkotika je veoma razvijena u Libanu i ratom razorenoj Siriji koja je postala prolaz za put droge na Bliski istok i zaljevske države.

Privatni avion

Ured UN-a za narkotike i kriminal u izvještaju od 2014. godine navodi da je tržište amfetamina u porastu na Bliskom istoku, a najviše zapljena ima u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Siriji gdje se uhvati 55 posto amfetamina na svjetskom nivou.

Izvor iz službi sigurnosti navodi da su narkotici bili upakovani u kofere koji su čekali utovar u privatni avion koji je letio za Saudijsku Arabiju.

Libanska državna novinska agencija navodi da je privatni avion išao za Rijad i da je nosio 40 kofera punih Captagona.

Pet državljana Saudijske Arabije još se nalaze na aerodromu i ispitat će ih carinske vlasti Libana, dodaje izvor.

Aprila 2014. godine, sigurnosne snage su spriječile pokušaj krijumčarenja 15 miliona kapsula Captagona skrivenih u kontejnerima kukuruza na luci u Bejrutu.

Izvor: Agencije