Saudijski princ se hvalio da je Kushnera držao ‘u džepu’

Jared Kushner bi kasnije tokom ove godine trebao iznijeti više podataka o američkom mirovnom planu (Arhiva)

Saudijski krunski princ Mohammed bin Salman hvalio se kako je višeg savjetnika i zeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Jareda Kushnera držao “u džepu”, navodi se u izvještaju The Intercepta, stranice američkog istraživačkog novinarstva.

Pozivajući se na tri izvora bliska saudijskim i emiratskim kraljevskim porodicama, stranica tvrdi da je Kushner dostavio nasljedniku saudijskog trona informacije o prinčevima koji mu nisu bili lojalni.

Prema drugom izvoru, Muhammed bin Salman je kazao emiratskom krunskom princu Mohammedu bin Zayedu da je Kushnera “držao u džepu”.

Kushnerovi odvjetnici su odbacili izvještaj kao “lažan i smiješan”, dodajući da ove tvrdnje “ne zavređuju odgovor”.

Deseci saudijskih prinčeva, poslovnih ljudi i drugih viših službenika uhapšeni su u novembru prošle godine, navodno zbog optužbi za korupciju.

Ukinuta dozvola pristupa

Neki su kasnije oslobođeni, ali tek nakon što su platili ogromne sume novca saudijskoj državi.

Izvještaj The Intercepta objavljen je nekoliko sedmica nakon što je Bijela kuća ukinula Kushneru dozvolu pristupa povjerljivim obavještajnim podacima.

Prema Washington Postu, zvaničnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Kine, Izraela i Meksiko “u privatnim razgovorima su spominjali da mogu manipulirati Jaredom Kushnerom”.

Navodi se da su se Kushner i saudijski princ sprijateljili nakon Trumpove inauguracije i da su razgovarali do kasnih sati tokom Kushnerove posjete Saudijskoj Arabiji u oktobru prošle godine.

Kushner, 37-godišnji Trumpov zet, navukao je ljutnju nekih članova Trumpove administracije, naročito šef kabineta Bijele kuće Johna Kellyja.

Kelly navodno traži načina kako da razriješi Kushnera i njegovu ženu Ivanku Trump njihovih funkcija u Bijeloj Kući.

Muhammed bin Salman trenutno boravi u dvosedmičnoj državnoj posjeti u SAD-u.

Izvor: Al Jazeera