Saudijski princ uložio 300 miliona dolara u Twitter

Prince Al Walid bin Talal, desno, posjeduje sedam posto dionica News Corpa kojeg je osnovao Rupert Murdoch, lijevo (Getty Images)

Saudijski milijarder Prince Alwaleed bin Talal koji je investirao u neke od najjače svjetske kompanije, kupio je udio u mikroblog stranici Twitter za 300 miliona američkih dolara.

Udio Twittera koji su zajedno kupili Alwaleed i njegova investicijska firma Kingdom Holding Co je rezultat „više mjeseci pregovora“, izjavili su iz firme.

Magazin Forbes u martu je procijenio Alwaleedovo bogatstvo na 19,6 milijardi američkih dolara.

Također je vlasnik sedam posto News Corpa i planira pokrenuti vlastiti kanal vijesti.

Izvršni direktor Twittera Dick Costolo u oktobru je procijenio vrijednost firme na osam milijardi dolara, javili su mediji.

To bi značilo da je Alwaleed ulaganjem kupio skoro četiri posto Twittera.

Ovaj mikroblog servis je jedan od najpopularnijih društvenih mreža, pored Facebooka i Zynge.

Moć Twittera

Suosnivač firme za analizu i savjete Social Media Influence, Bernhard Warner rekao je: „Arapski svijet, naravno, zna punu vrijednost Twittera.

U proteklim godinama je bio snažna snaga u politici, promjeni režima, tako da nema niti jedne jedine osobe u tom regionu koja je na položaju, a da ne zna za moć Twittera.“

“(Alwaleed) vjerovatno vidi Twitter kao nešto što će biti veoma snažan kanal emitovanja“, rekao je, dodavši kako je Saudijac u naglu ekspanziju interneta ušao prilično kasno.

Twitter je bio i još uvijek jeste ključni vid komunikacije za demonstrante u takozvanom Arapskom proljeću.

U Saudijskoj Arabiji, protesti koji su uzdrmali istočni dio zemlje su natjerali vladu da pokrene 30 milijardi dolara vrijedan paket socijalne pomoći.

U jeku protesta, nekoliko korisnika Twittera je izrazilo zabrinutost da će Alwaleedova kupovina negativno uticati na strategiju u Twitteru.

„Princ Al Waleed je uložio 300 miliona u Twitter. Šta će se desiti ako dođe do ‘Arapskog proljeća’ u egipatskom stilu i u Saudi Arabiji?“, pita se Mathew Ingram.

U međuvremenu, korisnik Borzou Daragahi pita: „Hoće li brisati korisnike koji tvitaju o Bahreinu?“

Bezuticajna strategija

Ipak nisu svi zabrinuti da će saradnja ovog biznismena i Twittera utjecati na njihovo iskustvo na društvenoj platformi.

„Alwaleed <5% udio u Twitteru – veći mu je udio u News Corpu, pa ne vidim da Fox priča pro-saudijski“, rekao je korisnik Twittera Tom Gara.

Ahmed Halawani, izvršni direktor Kingdoma je potvrdio za Reuters da je „značajan dobitak u kapitalu’ bio motiv iza investicije, dodavši da se nije radilo na zahtjevanju pozicije u odboru ili na uticaju strategije Twittera.

Politički naučnik u Emiratima Abdel-Khaleq Abdullah je rekao da ova investicija vjerovatno neće podići obrve u krugovima zvaničnika.

„Samo je vidio šansu da zaradi novac, ništa više i ništa manje“, rekao je. „(Interno), to će biti jedna lukava investicija i ne mislim da bismo trebali obraćati previše pažnje.“

Prinčeva supruga, Princess Ameerah al-Taweel, je redovan korisnik Twittera i ima skoro 83,000 pratilaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije