Saudijski tenkovi idu na granicu s Jemenom

Vojne snage su opremljene za borbe u nepristupačnim planinskim područjima (AP)

Saudijska Arabija poslala je veliki broj vojnika na granicu s Jemenom nakon žestoke razmjene artiljerijske i raketne paljbe s pobunjenicima, dan uoči dogovorenog primirja.

Reporter Al Jazeere Mohamed Vall, javio je iz Rijada da je Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije saopštilo u ponedjeljak da je ”ogromna” grupa vojnika stigla u Najran na putu ka prvim linijama fronta, nakon razmjene vatre.

Iz Ministarstva nije saopšteno o kojem je broju vojnika riječ, ali je rečeno da su vojne snage opremljene za borbe u nepristupačnim planinskim područjima, javio je Vall.

Bombardovani položaji pobunjenika

Snimci brojnih tenkova i armiranih vozila koja se kreću ka Jemenu emitovani su na saudijskom televizijskom kanalu.

Avioni koalicije bombardovali su položaje pokreta Husi i na sjeveru zemlje u oblasti Saada. Na meti su bila skladišta oružja i municije.

Koalicija tvrdi da je to odgovor za minobacački napad na naselja na jugu Saudijske Arabije.

Ranije u ponedjeljak, marokanska vojska je saopštila da je marokanski borbeni avion F-16 nestao tokom učešća u zračnim udarima koalicije u Jemenu.

Jemenski pobunjenički Husi su, u međuvremenu, saopštili da su oni oborili avion.

Kontakt sa avionom F-16 i pilotom izgubljen je u nedjelju, a drugi avion koji je letio u formaciji, nije bio u mogućnosti da vidi da li je pilot iskočio, navodi se u saopštenju marokanske vojske, koje je prenijela novinska agencija MAP.

Izvor: Al Jazeera i agencije