Saudijski učenjak mjesecima u pritvoru zbog poruke o Kataru

Salman al-Awda se nalazi u pritvoru od 7. septembra, navodi Human Rights Watch (Wikipedia)

Ugledni muslimanski učenjak zadnjih nekoliko mjeseci nalazi se u pritvoru u Saudijskoj Arabiji bez ikakve optužbe, izvjestio je Human Rights Watch (HRW)

Saudijske vlasti uhapsile su Salman al- Awda 7. septembra, a zatim su uvele mjere zabrane putovanja za članove njegove porodice izvjestila je organizacija sa sjedištem u SAD-u.

Članovi porodice su rekli HRW-u da je Awda pritvoren jer je odbio naredbu saudijskih vlasti da na Twitteru objavi tekst podrške saudijskoj blokadi Katara.

Umjesto toga, Awda je 9. septembra postavio tweet u kojem je napisao: “Neka Bog harmonizira njihova srca za dobrobit njihovog naroda”, što je svojevrsni poziv na pomirenje između zemalja Zaljeva, objavio je HRW u saopćenju.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinule su diplomatske odnose sa Katarom i nametnule sankcije 5. juna prošle godine, optužujući Dohu da pomaže “teroriste” i održava bliske veze s Iranom. Katar je odbacio sve optužbe.

Članovi porodice rekli su HRW-u da su saudijske vlasti Awdi dozvolile, za svo ovo vrijeme, samo jedan telefonski poziv i to još u oktobru.

Val hapšenja u novembru

“Nastojanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammad bin Salmana da reformira saudijsku ekonomiju i društvo propast će ako njegov pravosudni sistem bude prezirao vladavinu prava naređivanjem proizvoljnih hapšenja i kažnjavanja“, rekla je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok.

“Nema opravdanja za kažnjavanje članova porodice pritvaranjem, bez pružanja barem minimalnih dokazi ili optužbi da su počinjeni prijestupi“, kazala je ona.

Kako navodi HRW, Awda je bio među prvima koji su sredinom septembra pritvoreni u okviru mjera strožijeg kažnjavanja onih za koje saudijske vlasti tvrde da “djeluju u korist stranih elemanata a protiv sigurnosti i interesa Kraljevstva”.

Saudijska Arabija je u novembru sprovela još jedan val hapšenja ljudi optuženih za korupciju držeći mnoge od njih u hotelima sa pet zvjezdica sve dok nisu pristali odreći se svoje imovine u korist države.

I Awdov brat Khaled je priveden nakon što je na twitteru objavio poruku o hapšenju svog brata, javljaju mediji. HRW izvještava da je još u pritvoru.

Saudijske vlasti nametnule su ograničenja kretanja za 17 članova Awdove porodice, izvještava američka organizacija.

Izvor: Al Jazeera