Saudijski zvaničnik: Kralj Salman neće abdicirati zbog sina

Mohammed bin Salman
'Mohammad bin Salman', piše autor, 'kreira ogromnu klasu kraljevske porodice koja će se osjećati obespravljeno' (AFP)

Saudijski kralj Salman neće abdicirati zbog svog sina, saopćio je visoki saudijski zvaničnik za Bloomberg.

“Nema nikakvih mogućnosti da kralj abdicira”, odgovorio je zvaničnik na pitanje Bloomberga, dodajući da saudijski kraljevi ostaju na vlasti, čak i kada ih loše zdravstveno stanje spriječava da rade svoj posao.

Zvaničnik je podsjetio na primjera kralja Fahda, koji je na vlasti bio do smrti 2005. godine, uprkos tome što je posljednjih nekoliko godina vladavine bio ozbiljno bolestan.

Abdikacija je nezamisliva, pogotovu zato što je kralj Salman savršeno zdrav i fizički i mentalno, rekao je zvaničnik, dodajući da drugi koji kažu drugačije “ne razumiju plemićke običaje i tradicije Saudijske Arabije“.

Kontrola vlade

Kralj Salman već je uklonio visoke prinčeve, dok je njegov sin dolazio do moći, navodi Bloomberg.

Princ Mohammed bin Salman imenovan je za nasljednika juna ove godine, nakon što je zamijenio svog rođaka.

Princ Miteb bin Abdullah također je uklonjen sa pozicije šefa Nacionalne garde, što je dovelo do špekulacija da je nasljednik na korak od preuzimanja kraljevskog trona, navodi Bloomberg.

Mohammed bin Salman već kontrolira gotovo sve dijelove vlade. Nadgleda odbranu, ekonomske i naftne politike. Zavjetovao se da saudijsku ekonomiju odvoji od nafte i uvede umjereniju formu islama.

Postoji jedan slučaj u kojem je saudijski monarh stupio sa funkcije za života. Kralj Saud bin Abdulaziz abdicirao je zbog svog brata i nasljedika, princa Faisala, sredinom 1960-ih godina, nakon pritiska od članova porodice.

Izvor: Agencije