Saudijsko-emiratska alijansa obustavila ofanzivu na Hodeidah

Koalicija je naredila snagama na terenu da obustave borbe unutar Hodeidaha, navode izvori (EPA)

Vojna alijansa Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata je objavila da zaustavlja ofanzivu na zapadni jemenski grad Hodeidah, nakon gotovo dvije sedmice žestokih zračnih i kopnenih napada usmjerenih na protjerivanje pobunjenika pokreta Husi iz strateškog grada.

Izvor iz vojne alijanse je u četvrtak kazao informativnoj agenciji Reuters da je “koalicija naredila snagama na terenu da obustave borbe unutar Hodeidaha”, koji je ulazna luka za većinu prehrambenih, humanitarnih i komercijalnih pošiljki.

Izvor koji nije povezan s vojskom, ali koji je upoznat s odlukom, kazao je da koalicija reagira na međunarodne zahtjeve da primirjem kako bi se osigurali da pripadnici pokreta Husi prisustvuju planiranim mirovnim pregovorima.

Novinar Al Jazeere Mohammed Adow je iz obližnjeg Džibutija izvijestio da je bilo ograničene reakcije pokreta Husi, ali da je oružana grupa “spremna da nastavi borbe”.

“Dosada je bilo primirja u borbama. Husi nisu potvrdili prekid vatre, ali su rekli da obje strane zadržavaju svoje pozicije”.

Između 3. i 12. novembra je izvedeno više od 200 zračnih udara na grad, a u borbama je ubijeno najmanje 600 pripadnika pokreta Husi, navodi AFP.

Brojne zemlje su nedavno pozvale na prekid vatre uoči obnovljenih napora Ujedinjenih naroda za okončanje rata koji je Jemen gurnuo na rub gladi.

Među tim zemljama su Sjedinjene Američke Države, Britanija i Francuska, tri zemlje koje koaliciji pružaju vojnu opremu, obavještajne podatke i logistiku.

Sukob u Jemenu

Ministar vanjskih poslova UAE-a, Anwar Gargash, kazao je da Emirati podržavaju planove UN-a da održi mirovne pregovore u Švedskoj do kraja godine.

“Pozdravljamo rano sazivanje UN-ovih pregovora u Švedskoj”, napisao je na Twitteru Gargash. On je kazao da će koalicija “pozvati sve strane da iskoriste priliku da se ponovno pokrene politički proces” na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a koji će se održati u petak.

Prognani jemenski predsjednik je kasno u srijedu kazao da on podržava predložene pregovore UN-a za prekid sukoba, ali se zakleo da će “osloboditi” lučki grad bez obzira na mirovni proces.

Predsjednik glasnogovornik je putem zvanične informativne agencije Saba kazao da je Abd-Rabbu Mansour Hadi “izdao direktive da se podrže svi napori koji garantiraju interese Jemena u postizanju održivog mira” zasnovanog na rezolucijama UN-a.

“Borba jemenskog naroda da oslobodi Hodeidah je neizbježna, bilo kroz mir ili kroz rat”, navodi se u saopćenju.

Sukob u Jemenu, najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta, počeo je kada je vlada smanjila subvencije za gorivo u ljeto 2014, što je izazvalo bijesne proteste i izlazak hiljada ljudi na ulice prijestolnice.

Pokret Husi je iskoristio priliku i napredovao južno iz njihovog uporišta u provinciji Saada ka prijestolnici Sanai, gdje su svrgnuli Hadijevu vladu.

Saudijsko-emiratska vojna koalicija, koju podržava SAD-a, intervenirala je 2015. sa ogromnom zračnom kampanjom usmjerenom ka ponovnom uspostavljanju Hadijeve vlade na vlast.

Od tada, podaci koje su prikupili Al Jazeera i Yemen Dana Project pokazuju da je u Jemenu izvršeno više od 18.000 zračnih udara, od čega je gotovo trećina svih misija bombardiranja izvedeno na nevojnim ciljevima.

Vjenčanja, sahrane, škole i bolnice, kao i vodovodna i električna postrojenja su bili na udaru, pri čemu je ubijeno i ranjeno hiljade ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije