Saudijsko tužiteljstvo traži smrtnu kaznu za Omarija

Omarija optužuju da 'saosjeća s Muslimanskom braćom' (Društvene mreže)

Specijalni krivični sud Saudijske Arabije je na tajnom zasjedanju zatražio smrtnu kaznu za dr. Alija al-Omarija, objavila je aktivistička grupa Zatvorenici savjesti na svom Twitter nalogu.

Istovremeno, državno tužiteljstvo je uputilo više od trideset optužbi na račun ovog islamskog misionara, dan nakon što je najstroža kazna zatražena i za učenjaka Salmana al-Awdu.

Među optužbama koje saudijsko tužiteljstvo Omariju stavlja na teret je formiranje “omladinske organizacije u cilju ostvarivanja terorističkih ciljeva u Kraljevini.”

Al-Omari je islamski misionar i predsjednik Otvorenog univerziteta u Mekki. Uhapšen je u septembru prošle godine, a vlasti su zatvorile njegov satelitski kanal 4shbab.

U drugoj objavi na Twitteru, grupa Zatvorenici savjesti je potvrdila da mu je državno tužiteljstvo uputilo “falsificirane” optužbe, među kojima je “saosjećanje sa Muslimanskom braćom”, zbog čega je zatražilo kaznu od 20 godina zatvora.

Aktivisti dodaju da je Specijalni krivični sud održao tajno zasjedanje u srijedu za dr. Abdul Aziza al-Abdul-Latifa, vanrednog profesora Univerziteta Al-Imam u Rijadu, na kojem je razmatrano nekoliko falsificiranih optužbi, među kojima je “pobuna protiv vlasti” i “saosjećanje s Muslimanskom braćom”.

Stotina uhapšenih

Ova aktivistička grupa je u utorak objavila da je državno tužiteljstvo zatražilo smrtnu kaznu i za saudijskog učenjaka Salmana al-Awdu.

Krivični sud je protiv al-Awde pokrenuo tužbu za terorizam koja sadrži 37 tačaka.

Saudijske vlasti uhapsile su blizu stotinu istaknutih ličnosti, skrivajući sama hapšenja i razloge.

Prema procurjelim informacijama, brojni uhapšeni su bili izloženi kršenju ljudskih prava i mučenju kako bi priznali djela koje nisu počinili ili kako bi prestali kritizirati vlasti.

Prije nekoliko sedmica objavljeno je da su saudijske vlasti uhapsile Saleha Al Taleba, imama i propovjednika (hatiba) Harema u Mekki. Aktivisti navode da je imam uhapšen nakon što je u propovijedi govorio o zlu i potrebi osude onoga ko radi zlo.

S druge strane, saudijske vlasti su nakon godinu dana oslobodile Mohammeda bin Saleha al-Muqbila.

Grupa Zatvorenici savjesti potvrdila je u ponedjeljak da su saudijske vlasti oslobodile šeika Al-Muqbila, predsjednika Udruženja za Časni Kur'an, nakon što je godinu dana proveo u pritvoru bez optužnice.

Izvor: Al Jazeera