Sava u BiH i dalje prijeti, u Hrvatskoj prošla opasnost

Poplava, Poplave, Jasenovac, Vojnici, Hrvatska vojska
U BiH nema informacija o ugroženim životima niti odsječenom stanovništvu (Al Jazeera)

Situacija na područjima uz rijeku Savu u Bosni i Hercegovini bolja je u odnosu na prethodne dane, kao i u odnosu na očekivanja, a u Hrvatskoj je prošla neposredna opasnost od poplava.

Voda je u blagom porastu u mjestima Gradiška, Srbac i Brod, gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Također, u porastu je i razina vode u Šamcu i Orašju.

U drugim mjestima Sava stagnira ili opada, pa je u Kozarskoj Dubici ukinuta izvanredna situacija, vodostaj stagnira i pokazuje znakove opadanja.

Redovne mjere odbrane od poplave

Na Hidrološkoj stanici Gradiška premašena je kota izvanredne obrane od poplava za 153 centimetra i vodostaj je u srijedu ujutro iznosio 883 centimetra.

U Srpcu je kota izvanredne obrane od poplava premašena za 53 centimetra i vodostaj iznosi 993 centimetra, prenosi Fena.

Nema informacija o ugroženim ljudskim životima, niti o odsječenom stanovništvu, navode iz Civilne zaštite.

Fokus u borbi s poplavom polako se pomiče nizvodno Savom od Broda, Šamca do Semberije, gdje su u utorak proglašene redovne mjere obrane od poplave.

Nastavlja se normalizacija stanja u gradovima i općinama u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka, jer većina vodostaja rijeka i rječica opada.

S većine cesta koje su bile poplavljene voda se povukla.

Porasta vodostaja jadranskog sliva

Uslijed obilnijih kišnih padalina prethodnih dana, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu došlo je do porasta vodostaja rijeka jadranskog sliva.

Najveći porast vodostaja zabilježen je na rijekama Krupi (Karaotok), Trebižatu i Buni, na kojima su na snazi redovne mjere obrane od poplava.

Trenutačna situacija na terenu je stabilna i ne ugrožava stanovništvo, stambene i gospodarske objekte, a pripadnici Civilne zaštite su na terenu, kontinuirano prate vodostaje i obilaze priobalni pojas i nasipe.

Neposredna opasnost od poplava za naselja sisačkog područja u Hrvatskoj je prošla, jer su vodostaji svih rijeka u opadanju.

Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj Save uzvodno od Siska, na mjernim mjestima u Rugvici i Dubrovčaku, opada, a u Crncu, nizvodno od Siska, vodostaj stagnira.

I u Jasenovcu Sava je, s rekordnih 928 centimetara, prošle noći pala za četiri centimetra.

Mlaka još u vodenom okruženju

Ipak, prema odluci Stožera za zaštitu i spašavanje od utorka, interventne ekipe danonoćno nadziru stanje nasipa.

Na mjestima gdje se dogodi cijeđenje vode kroz nasip, odmah se intervenira ugradnjom folija.

Vodostaj kupe kod Šišinca, Farkašića i Siska također je u opadanju.

Jedina opasnost još prijeti naselju Sela nedaleko od Siska, koje ugrožavaju zaobalne vode iz Odranskog polja.

Nekoliko kuća u Selima okruženo je vodom, ali je za mještane organizirana redovna opskrba hranom i drugim potrepštinama.

Zbog prihvata većih količina vode, vodostaj rijeke Odre stagnira na 865 centimetara i još ne opada.

Rekord od 928 centimetara

Cijelu noć su pripadnici Hrvatske vojske, djelatnici Hrvatskih voda i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja prevozili vreće čamcima kako bi pojačali nasipe oko naselja Mlake kod Jasenovca, koje je već nekoliko dana u vodenom okruženju.

Vodostaj oko Mlake u utorak je rastao pod pritiskom Une i Save, pa se u jednom trenutku voda prelila preko nasipa.

U naselju ima 50-ak pretežno starijih stanovnika.

U tom mjestu na jasenovačkom području je najkritičnije, u ostalim naseljima vodostaj opada.

Trenutačno je vodostaj Save na 922 centimetra i stagnira, a u utorak je dosegnuo rekord od 928 centimetara.

U obrani od poplava u Sisačko-moslovačkoj županiji angažirano je 236 pripadnika Hrvatske vojske, priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane, kako prenosi Hina.

Hiljade vatrogasaca na terenu

Pripadnici Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga angažirani su u obrani od poplava i na dovozu pitke vode ugroženom području u mjestima Jasenovac, Mlaka, Košutarica i Uštica.

U utorak u obrani od poplava bilo je angažirano 274 pripadnika Oružanih snaga s motornim vozilima i strojevima na području Letovanića, Brezovice i Jasenovca u istoj županiji, gdje su noćas obilazili nasipe koji su potopljeni vodom i pomagali pri izgradnji zečjih nasipa.

Više od 1.000 vatrogasaca angažirano je u obrani od poplava, pa danonoćno pomažu stanovništvu u evakuaciji, pravljenju zečjih nasipa, ispumpavanju vode te prijevozu hrane i pitke vode, priopćila je u srijedu Hrvatska vatrogasna zajednica.

Najteže je stanje na području Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije, gdje vatrogasci sprječavaju plavljenje objekata, istaknuto je u priopćenju.

Dobrovoljna, volonterska osnova

Ivica Pocrnić, zapovjednik DVD-a Perušić, kaže da vatrogasci već 11. dan pomažu na području Kosinja.

“Vatrogasci čamcima dovoze agregate kako bi povremeno osigurali električnu energiju. Prevoze osobe kojima je potrebna medicinska pomoć, kao i patronažne sestre do ugroženih područja. Na terenu ispumpavaju vodu iz 30-ak kuća u koje je ušla voda i ostaju tu do normalizacije stanja”, rekao je on.

Vatrogasni sustav u Hrvatskoj čini 65.000 vatrogasaca, od kojih čak 62.000 svoj posao radi na dobrovoljnoj, volonterskoj razini te za sudjelovanje na intervencijama ne dobiva novčanu naknadu, podsjeća se u priopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije