Savčenko razmijenjena za ruske državljane

Savčenko su prije dvije godine zarobile proruske snage u istočnoj Ukrajini (Reuters)

Ukrajinska pilotkinja  Nađa Savčenko obećala je po povratku u Ukrajinu poslije dvije godine provedene u ruskom zatvoru da će se boriti za oslobođenje svih Ukrajinaca koji se nalaze u ruskom pritvoru.

“Učinit ću sve što je moguće kako bi svaka osoba koja sjedi u zatvoreništvu bila oslobođena”, rekla je Savčenko, koja je oslobođena u razmjeni zarobljenika.

Ukrajinska pilotkinja oslobođena je danas, a Ukrajina je zauzvrat abolirala dvojicu zatočenih Rusa.

Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret o pomilovanju Savčenko koja je, poslije oslobađanja, stigla u Kijev.

“Predsjednički avion s ukrajinskom heroinom Nađom Savčenko je sletio”, objavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na Twitteru.

Kremlj je potvrdio i da su dvojica Rusa stigla u Rusiju.

Ruski sud osudio je Savčenko na 22 godina zatvora, nakon što ju je okrivio za umiješanost u ubistvo dvojice ruskih novinara tokom separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Ona je negirala bilo kakvu umiješanost.

Nacionalna heroina u Ukrajini

Savčenko (34) u Ukrajini smatraju nacionalnom heroinom i simbolom otpora Rusiji koja je anektirala krimski poluotok u maju 2014. godine te podržala separatističke pobunjenike u istočnoj Ukrajini.

No, mnogi u Rusiji vide Savčenko kao ukrajinsku nacionalistkinju čije su ruke okrvavljene stradanjem civila.

Zarobile su je proruske snage u istočnoj Ukrajini u junu 2014. godine, na vrhuncu borbe između ukrajinskih snaga i separatista.

Porošenko je nedavno rekao da je s Putinom postigao okvir za dogovor o oslobađanju Savčenko iz zatvora.

Izricanje kazne za dvojicu zarobljenih ruskih vojnika u Ukrajini ranije ovog mjeseca potaklo je nagađanja da bi oni mogli biti zamijenjeni za Savčenko.

Izvor: Agencije