Savet za nacionalnu bezbjednost Srbije zabranio Gay pride

Policija otkazala sve skupove najavljene za nedjelju, objavili organizatori (Srna)

Parade ponosa u Srbiji ipak neće biti. Procjenjujući da bi održavanjem skupova zakazanih za nedjelju bila ugrožena sigurnost građana, policija je donijela odluku da se sva najavljena okupljanja, uključujući i gej paradu, otkažu.

Bezbjednosne procjene pokazale su, kako objasnio ministar policije Ivica Dačić, da su za nedjelju ekstremisti spremali da prave velike nerede u više dijelova Beograda kako bi razvukli snage MUP. Prema njegovim riječima, podaci obavještajnih službi ukazali su na opasnost od napada na diplomatsko-konzularna predstavništva. Na meti je trebalo da budu i sjedišta stranaka vladajuće koalicije i predstavništva stranih firmi.

Pored “Parade ponosa” odluka policije odnosi se i na najavljene skupove “Obraza” i drugih organizacija koje se protive održavanju gej manifestacije.

Dačićevo objašnjenje

Dačić je objasnio da vlasti Srbije i policija “nikada neće zabraniti održavanje “Parade ponosa”, ali da će i “u budućnosti sprečavati sve skupove na kojima postoji bezbednosni rizik”.

“Postojala je opasnost da se sva nezadovoljstva u društvu sjedine u jednu tačku i da se sve pretvori u haos”, rekao je Dačić.

“Skupovi koje bi neko eventualno pokušao da održi tokom vikenda i pored zabrane biće sprečeni svim sredstvima. Time se ne izjednačavaju organizatori “Parade ponosa” i one koji su želeli da taj skup spreče. Sa aspekta države održavanje “Parade ponosa” je nesporno kao ustavno pravo, ali MUP može da zabrani skupove u određenim slučajevima i oni se zabranjuju ne zbog suštine njihovog organizovanja već zbog ugrožavanja života.”

Prema njegovim riječima, odluka o zabrani skupova donijeta je u dogovoru sa državnim vrhom, a obaviješteni su i neki diplomatski predstavnici u Beogradu koji su iskazali razumijevanje za takvu odluku.

Zabranu održavanja “Parade ponosa”, organizatori ove manifestacije nazvali su kapitulacijom države pred nasilnicima.

“Jasno je da je danas Srbija odustala od suvereniteta u sred glavnog grada, što je veoma tužno, naročito kada imamo ovakav razvoj događaja na Kosovu”, ocijenio je Goran Miletić, član organizacionog odbora “Parade”.

“Država je upravo sada trebalo da pokaže da je dovoljno jaka da svim svojim građanima garantuje sigurnost i da svi mogu da se osećaju potpuno bezbedno u glavnom gradu”.

Miletić je potvrdio da će organizatori poštovati odluku policije i da se u nedelju neće okupiti.

“Nećemo preduzimati ništa nelegalno. Sačekaćemo odluku da vidimo koliko je osnovana u pravnom smislu. Onda ćemo preduzeti aktivnosti, prvo pravne, a onda one usmerene na javnost”, objasnio je Miletić.

Istovremeno gej aktivista i član Glavnog odbora Socijalističke partije Boris Milićević rekao je da u situaciji u kojoj se Srbija nalazi ne bi bilo bezbjedno održati “Paradu ponosa”.

“Siguran sam da u Srbiji postoje trenuci u svakoj godini, kada može da se održi parada”, rekao je Milićević. “U stanju u kome se država sada nalazi vrlo je problematično i nebezbedno održati paradu. Jasno je da bi se policija susrela sa istim nivoom nasilja kao prošle godine, a desničarske organizacije najavljivale su i veće nerede nego lane”.

“Obraz” otkazao skup

Organizacija “Obraz” otkazala je svoj skup i izrazila zadovoljstvo zabranom parade što su nazvali “pobedom srpskih rodoljuba”.

Srbijanski mediji navode da je predsjednik Tadić podržao zabranu skupova.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da zabrana održavanja Parade ponosa zbog visokog bezbjednosnog rizika najdirektnije pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji.

“Nemoć i nespremnost države da zaštiti Ustavom garantovana osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na mirno okupljanje i slobodu govora, pokazuju koliko se malo učinilo svih ovih godina na promovisanju vladavine prava i kulture mira i tolerancije”, rekla je Petrušić.

Izvor: Agencije