Savez izviđača skrivao zlostavljanje dječaka

Savez izviđača Sjedinjenih Američkih Država našao se usred skandala nakon objavljivanja dokumenata koji govore o decenijama zlostavljanja dječaka koje su zvaničnici Saveza skrivali.

Postojanje dokumenata je otkriveno nakon što je jedan bivši izviđač pokrenuo tužbu. Ovi dokumenti su decenijama bili najbolje skrivana tajna Saveza izviđača Amerike.

U njima su detaljno navedeni dokazi ili sumnje da su volonteri i vođe izviđačkih jedinica godinama zlostavljali više od 1.200 dječaka koje su im roditelji povjerili na brigu.

Tužba bivšeg izviđača

Dokumente su objavili tužioci nakon što je Frank Spinelli, koji tvrdi da je kao dječak bio zlostavljan, podigao tužbu protiv Saveza i otkrio postojanje dokumentacije.

„Ovi dokumenti predstavljaju bol i patnje hiljada neimenovanih izviđača“, kazao je Spinellijev advokat Paul Mones, dok je njegova kolegica Kelly Clark istakla kako je „Savez izviđača znao za problem zlostavljanja širom organizacije i ništa nije učinio kako bi ga riješio“.

Takozvani „Dokumenti o izopačenosti“ sadrže informacije o navodnim zlostavljačima u 49 saveznih država od 1965. do 1985. godine. U mnogim slučajevima, tvrde žrtve, zvaničnici Saveza nagovorili su roditelje da ne obavještavaju policiju.

Spinelli tvrdi da ga je jedan vođa izviđača zlostavljao dvije godine tokom 1970-tih.

„Rekao sam roditeljima, koji su se obratili drugim vođama izviđača. Oni su ih uvjerili da ne podižu tužbu“, izjavio je.

Savez izviđača Amerike promijenio je politiku i sada zahtijeva detaljnu provjeru volontera, obavezno prijavljivanje zlostavljanja i obuku na kojoj se uči kako primijetiti sumnjivo ponašanje.

Predsjednik Saveza Wayne Perry se javno izvinio, priznavši da organizacija u pojedinim slučajevima nije zaštitila dječake.

„Žao nam je što se to desilo“, dodao je Perry, no njegovo izvinjenje je došlo prekasno za mnogu djecu čije su živote uništile tajne organizacije kojom predsjedava.

Izvor: Al Jazeera