Savez za promjene: Kreatori sukoba dobacuju jedni drugima lopte

Saopćenjem su se oglasili Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, Demokratski narodni savez Marka Pavića i Socijalistička partija Petra Đokića (Anadolija)

Savez za promjene optužio je Milorada Dodika i stranke okupljene oko njegovog SNSD-a za “lažni patriotizam” nakon što su vođe stranaka vladajuće većine u bh. entitetu Republika Srpska pozvali predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave rad.

Vladajuće stranke u RS-u optužile su člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da prijeti ratom nakon intervjua koji je dao za Deutsche Welle.

Iz Saveza za promjene saopćeno je da “predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i stranke okupljene oko SNSD-a koriste svaku priliku da izraze svoj lažni patriotizam, a po pravilu im povod daje njihov dokazani i najbolji partner za stvaranje konflikta – Bakir Izetbegović”.

“Političkom podvalom i sakrivanjem iza lažnog jedinstva smatramo pozive na dogovor o nekakvom zajedničkom nastupu i ‘odbrani’ od ‘prijetnji’ Republici Srpskoj iz Sarajeva. Kreatori sukoba na ovim prostorima dobacuju jedni drugima lopte, produbljuju političku krizu u zemlji i pokušavaju u taj sukob uvesti što više političkih aktera.”

U Savezu za promjene smatraju da poziv na napuštanje institucija BiH predstavlja “manifestaciju najvećeg kukavičluka, jer kada bi srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić napustio Predsjedništvo, ne bi postojao niti jedan Srbin koji bi mogao blokirati donošenje štetnih odluka po Republiku Srpsku”.

“Opšte je poznato da Predsjedništvo BiH može funkcionisati i bez jednog člana Predsjedništva, a u konkretnom slučaju, ne bi imao ko da blokira eventualno stavljanje na dnevni red odluke o priznanju lažne države ‘Kosovo’, što bi Mladen Ivanić svakako uradio, ukoliko bi takva odluka došla na dnevni red Predsjedništva BiH.”

Savez za promjene smatra da sve dok srpski predstavnici u bh. institucijama mogu blokirati odluke koje smatraju štetnim po vitalni interes Srba i RS-a, ne razumiju pozive na, kako kažu, tzv. bježaniju iz državnih institucija.

“Što se tiče priznanja južne srpske pokrajine Kosova kao nezavisne države, sve dok je sigurno prisustvo srpskog člana na sjednicama Predsjedništva BiH ne postoji ni teorijska mogućnost za donošenje takve odluke.

Prije će doći do raspada BiH nego do ovakve odluke Predsjedništva BiH.”

Savez za promjene pozvao je vlast u RS-u da se, kako kažu, “oslobodi demagogije i skine masku lažnog patriotizma, a počne raditi na zaustavljanju propadanja Republike Srpske koje se iz dana u dan produbljuje”.

Poziv vladajućih stranaka u RS-u

Ranije su iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, Demokratskog narodnog saveza Marka Pavića i Socijalističke partije Petra Đokića pozvali predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave rad.

“Pozivamo partije okupljene u Savezu za promjene koji čine vlast u institucijama Bosne i Hercegovine da bez odlaganja napuste institucije Bosne i Hercegovine i vrate se na konsultacije u RS, gdje bi s ostalim partijama koje su prisutne u sadašnjem sazivu Narodne skupštine RS-a postigle dogovor o zajedničkom odgovoru na prijetnju ratom koja je jučer upućena iz Sarajeva”, tvrdi se u zajedničkom saopćenju.

Navode da je izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića “da bi ratom rješavao unutrašnja politička pitanja u Bosni i Hercegovini izazvala uznemirenje ne samo u RS-u, već i u cijelom regionu”.

“Ulje na vatru dodalo je i Izetbegovićevo zalaganje za priznavanje ‘lažne države’ Kosovo, što je ugrozilo napore Srbije da se na Balkanu očuva mir i stabilnost kao preduslov napretka svih. Smatramo da napuštanje institucija Bosne i Hercegovine nije više pitanje vašeg izbora, već vaše odgovornosti prema RS-u, koja je jučer ‘brutalno napadnuta'”, navode iz SNSD-a, DNS-a i SP-a, javili su mediji u RS-u, prenosi Fena.

Izetbegovićev intervju

U intervjuu za Deutsche Welle, Izetbegović je rekao kako je za priznanje Kosova “potreban konsenzus na nivou Bosne i Hercegovine te dodao kako je”što se mene tiče, Kosovo do sada trebalo biti i priznato”.

Intervju je izazvao burne reakcije političara u RS-u i Srbiji, a za četvrtak je sazvana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Republike Srbije.

Iz Izetbegovićevog kabineta u utorak je saopćeno da je agencija Tanjug dijelove intervjua prenijela netačno, izvan konteksta i tendenciozno, prenosi agencija Anadolija.

Navodi se da je tako prenesena informacija izazvala seriju neprimjerenih i predimenzioniranih reakcija.

Uredništvo Tanjuga je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine upozoreno da informacija koju su prenijeli ne odgovara istini, u šta se lako uvjeriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan cjelokupnoj javnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije