Savezni sudija podržao Trumpa u vezi s imigracijom

Program DACA donesen je 2012. godine izvršnom odlukom Baracka Obame (EPA)

Američki savezni sudija stao je na stranu predsjednika Donalda Trumpa u pravnoj bici koja se tiče mjera vezanih za imigraciju, a odnosi se na mlade imigrante koji su u Sjedinjene Američke Države stigli ilegalno kao maloljetnici.

Sudija Roger W. Titus iz savezne države Marlyand oborio je žalbu brojnih pojedinaca, poznatih kao “sanjari”, i aktivističkih grupa u vezi s programom DACA, uspostavljenim tokom mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame.

U Titusovoj presudi piše da postoji “opravdano vjerovanje da je DACA nezakonita” te se dodaje da je Kongres taj dio vlasti koji je zadužen za određivanje imigrantske politike, prenose američki mediji.

‘Prekoračene ustavne granice’

“Nadam se da će Kongres i predsjednik napokon dovršiti taj posao”, napisao je sudija.

Titus se u svojoj presudi osvrnuo i na ranije odluke o programu DACA koje su donijele sudije u Californiji i New Yorku, spriječivši Trumpov pokušaj njegovog blokiranja.

Sudija iz Marylanda smatra da su njegove kolege prekoračile ustavne granice kako bi zadale udarac Trumpovoj politici i zamijenili je vlastitim presudama.

Trump se osvrnuo na Titusovu presudu, rekavši da “čeka demokrate” da osmisle zakon o “sanjarima” i drugim imigrantskim pitanjima.

Program DACA donesen je 2012. godine Obaminom izvršnom odlukom.

DACA čeka odluku sudova

On dopušta mladim imigrantima koji su stigli ilegalno u državu dok su bili maloljetnici da ostanu u njoj dok rade ili studiraju.

Trump je u septembru najavio da će ukinuti taj program.

Odluka je trebala stupiti na snagu u ponedjeljak, no taj je rok pomaknut jer je sudbina DACA-e i dalje u rukama sudova.

Izvor: Agencije