Saveznica Merkel traži doživotne zabrane ulaska migrantima

Kramp-Karrenbauer je rekla da je tema izbjegličke politike za CDU 'trauma o kojoj se mora razgovarati' (EPA)

Saveznica njemačke kancelarke Angele Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer predložila je doživotnu zabranu ulaska u Evropu azilantima koji su osuđeni za ozbiljne zločine.

Ona je za Frankfurter Allgemeine Zeitung izjavila da bi se takva zabrana odnosila na migrante koji su deportirani nakon odsluživanja zatvorske kazne.

Prema njenim riječima, zabrana bi trebalo da se odnosi na svih 26 država u šengenskoj zoni, prenosi AP.

Muškarci iz Sirije

Ona se pozvala na slučaj navodnog silovanja u Freiburgu prošlog mjeseca, za koje je optuženo nekoliko muškaraca iz Sirije, a za glavnim osumnjičenim je raspisana i potjernica zbog droge.

AP navodi da je Kramp-Karrenbauer jedna od glavnih kandidatkinja za nasljednicu Angele Merkel na čelu Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Ona je ranije obećala novo poglavlje historije Njemačke, u kojem će se “ovdje ljudi osjećati kao kod kuće”, nakon perioda političkih previranja i jačanja ekstremne desnice.

Merkel je ranije objavila da napušta čelno mjesto u stranci na partijskom kongresu ovog decembra i tako najavila kraj 13-godišnjeg perioda u kojem je dominirala njemačkom i evropskom politikom.

Izvor: Agencije